Există 420 de specii de libelule în familia Aeshnidae. Acestea sunt considerate cele mai mari libelule din lume și mari răpitori. Nimfele acestor insecte vânează mici peștișori și mormoloci în mediul acvatic.

Adulții se hrănesc cu diferite specii de insecte care trăiesc în mediul lor natural. Zborul acestor insecte este foarte interesant, sigur cu aripile larg desfăcute. Majoritatea speciilor apar în Europa, în regiunile cu ape line, cu lacuri, iazuri cu multă vegetație acvatică.

Libelulele din familia Aeshnidae sunt foarte mari, au anvergura aripilor de 6,5-11 cm. În vârful capului prezintă doi ochi mari foarte bine evidențiați. La aceste specii masculii au obiceiul de a inspecta în mod permanent teritoriul, iar femelele depun ouălele pe părțile aeriene ale plantelor acvatice, le secționează și astfel creează mici nișe, în care ouălele sunt fixate să nu cadă în apă. Masculii sunt teritoriali și au tendința de a ataca alți intruși masculi, care se apropie de zona lor.

Aeshna cyanea
Aeshna cyanea

Una din aceste specii este Aeshna cyanea care apare în zonele cu lacuri, iazuri și ape lin curgătoare din Europa centrală. Are lungimea corpului de 7-8 cm și anvergura aripilor de 9,5-11 cm. Masculul are toracele galben-verzui cu numeroase pete negre, iar aripile transparente. Femela are un colorit al corpului în nuanțe mai închise, negre, maronii, verzui. Această libelulă vânează alte insecte și în alte locuri, mai departe de apă, în păduri și poieni.

Anax ephippiger
Anax ephippiger

Libelula Anax ephippiger este de talie mare, are anvergura aripilor de 9-10,5 cm și apare în Africa tropicală, Europa Centrală și de Sud. Are toracele brun-verzui iar abdomenul crem cu pete maronii mai închise. La mascul apare o singură pată de culoare albastru-violet în partea superioară a spatelui.

Citește și:  Vulpea-pisică (Vulpes macrotis), un mamifer din America de Nord
Brachytron pratense
Brachytron pratense

O altă specie de libelule din familia Aeshnidae este Brachytron pratense care are obiceiul de a zbura în zig-zag. Este mai mica decât specia prezentată mai sus, are anvergura aripilor doar de 8 cm. Zboară în Europa Cnetrală și de Est, pe câmpii, pajiști, lângă ape lin curgătoare, stă mereu pe părțile aeriene ale plantelor acvatice.

Anax imperator
Anax imperator

Specia Anax imperator este răspândită în regiunile din apropierea apelor liniștite din Asia și Europa centrală. Zboară în lunile iunie-august. Are toracele verde, abdomenul albastru-intens cu o dungă longitudinală neagră pe spate, iar anvergura aripilor este de 9,5-11 cm. Femela depune ouăle pe părțile plutitoare ale plantelor acvatice care au rădăcinile în apă.

Anax parthenope
Anax parthenope

Libelula Anax parthenope este din Europa Centrală și reprezintă o specie mare a acestui gen, are anvergura aripilor de 9,5-11 cm. La femela apar nuanțe de culoari verzi și maronii, iar la mascul nuanțe de albastru și negru. Această libelulă zboară în apropierea lacurilor, iazurilor și apelor stătătoare cu multă vegetație acvatică.

Aeshna mixta
Aeshna mixta

O altă specie este Aeshna mixta care apare în aproprierea lacurilor și apelor stătătoare din Europa Centrală și de Sud. Este o specie migratoare, zboară spre diferite zone din Europa. Are anvergura aripilor de aproximativ 8 cm și lungimea corpului de cel mult 6,2-6,4 cm. Coloritul toracelui este în nuanțe de maro cu pete gălbui, iar al abdomenului este negru cu pete albastre sau verzui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.