Se tot scriu articole şi se fac recomandări în privinţa locurilor care merită vizitate: care sunt cele mai romantice oraşe din lume, care sunt cele mai scumpe (sau ieftine) destinaţii de vacanţă, care sunt cele mai însorite plaje de pe mapamond etc..

Dar cum rămâne cu locurile în care ar fi bine să nu nimereşti? Cu localităţile în care nu există cazare decentă? Cu obiectivele turistice care nu merită efortul deplasării?
Să vorbim un pic despre oraşele cele mai periculoase pentru turişti, acele oraşe care, în ciuda frumuseţii arhitecturale ori a peisajelor naturale, trebuie evitate din pricina diverselor riscuri la care îşi supun vizitatorii.

Barquisimeto – Venezuela

barquisimeto
Sursa foto: wodumedia.com

În primul rând, dacă ne găsim cu oarece treburi prin Venezuela, ni se recomandă cu multă căldură să ocolim oraşul Barquisimeto, din cauza crimelor ce au loc acolo cu o regularitate înspăimântătoare. Oraşul în sine are aspectul unei localităţi liniştite, paşnice, însă totul este o înşelătoare aparenţă.

În realitate, populaţia din Barquisimeto se află în pericol de extincţie, pe fondul asasinatelor zilnice petrecute pe străzi şi în case. În medie, se pare că sunt ucise 57 de persoane în fiecare zi. De teamă că, în acest ritm, nu vor mai avea în curând pe cine să omoare, criminalii ar putea foarte bine să îşi îndrepte atenţia spre turiştii inocenţi. Aşa că cel mai bine ar fi să stăm acasă, ca să nu îi ispitim.

Peshawar – Pakistan

peshawar
Sursa foto: edition.cnn.com

Şi oraşul Peshawar din Pakistan ascunde surprize la fel de neplăcute. Din fericire, acolo, criminalii se ucid între ei, însă există şanse mari ca turiştii să cadă victime colaterale. Mai multe triburi se luptă pentru supremaţie în Peshawar, iar în această încleştare se folosesc de absolut orice mijloace pentru a provoca daune în tabăra adversă, inclusiv de detonări de bombe sau atacuri sinucigaşe.

Este păcat să nu te bucuri de priveliştile de vis puse la dispoziţie de primăria oraşului, de parcurile şi atracţiile turistice ale localităţii, dar pe de altă parte e mai important parcă să rămâi în viaţă.

Sana’a – Yemen

San'a
Sursa foto: vosizneias.com

Nici în Yemen nu prea e cazul să căscăm ochii, mai ales dacă nimerim în oraşul Sana’a. Acolo, turiştii (în special de tip caucazian) nu sunt bineveniţi, dimpotrivă. Localnicii nu prea le au cu ospitalitatea; sunt suspicioşi, iscoditori şi mereu puşi pe harţă. Aşa că e mai bine să nu-i provocăm, defilând pe străzile din Sana’s.

Totuşi, dacă există turişti care adoră riscul, adică turişti care au de gând să viziteze localitatea, atunci li se recomandă centrul vechi, un cartier plin de splendori arhitecturale şi de monumente înălţate în spiritul păcii şi al înţelegerii dintre oameni.

Acapulco – Mexic

acapulco
Sursa foto: totallycoolpix.com

O veste proastă pentru turiştii cu dare de mână: Acapulco (Mexic) nu mai e ce a fost cândva. Luxul, petrecerile, cazinourile, distracţiile – toate şi-au pierdut şarmul. De altfel, plajele splendide din Acapulco deja s-au cam golit şi, de la an la an, ameninţă să rămână chiar pustii. De vină sunt cartelurile de droguri, tot mai puternice şi mai influente în zonă. Pe urmele afacerilor lor, rămân cadavre torturate şi desfigurate în diverse colţuri ale oraşului.

Districtul Central din Honduras

districtul central
Sursa foto: boredee.com

O situaţie la fel de dramatică întâlnim şi în Honduras. Păcat de plajele exotice, de nisipul de aur, de peisajele de natură care îţi taie respiraţia. În ciuda tuturor acestor calităţi, oraşul Districtul Central din Honduras, adică tocmai capitala statului, s-a transformat într-o reprezentare miniaturală a iadului. Toată lumea se omoară, toată lumea jefuieşte şi comite infracţiuni. Principalul vinovat pentru aceste lucruri groaznice este sărăcia extremă. Totuşi, un important aport la situaţia regretabilă este adus şi de lipsa de autoritate în zonă, de o clasă politico – administrativă coruptă şi de prezenţa mafiei la toate nivelurile vieţii.

Citește și:  Ghidul autostopistului profesionist - Siguranța

Maceio – Brazilia

maceio
Sursa foto: americanlivewire.com

Brazilia se poate “lăuda” şi ea cel puţin cu un oraş “mortal”, la propriu. Este vorba de Maceio, care prin rata criminalităţii anuale a devansat până şi orasul Rio de Janeiro, celebru pentru violenţele sale. Maceio este capitala provinciei Alagoas şi dispune de numeroase obiective turistice, mai ales de o pădure tropicală, numai bună de cutreierat.

Însă, toate acestea îşi cam pierd din forţa de atracţie dacă e să luăm în calcul câte crime se petrec anual acolo: la fiecare 100.000 de localnici, în fiecare an sunt asasinaţi 135. Populaţia numără mai puţin de un milion de locuitori, iar în ritmul acesta, s-ar putea ca oraşul să devină, în câţiva zeci de ani, o biată ruină.

Mogadishu – Somalia

Mogadishu
Sursa foto: aljazeera.com

Mogadishu din Somalia este unul dintre oraşele cele mai cunoscute din acea zonă geografică. Sună aproape exotic, promite experienţe pitoreşti şi garantează să satisfacă tot soiul de curiozităţi turistice. Dar nu e indicat ca loc de vacanţă, din pricina militanţilor Shabaab care dau şi autorităţilor locale foarte mari bătăi de cap.

Este vorba de un grup de aproximativ 6000 de persoane care au aderat în anul 2012 la mişcarea al-Qaeda. Ei au declarat deja oficial război tuturor inamicilor Islamului, aşa că orice turist cu aspect caucazian s-ar putea să se trezească într-o postură ingrată la faţa locului. Din 2013, au fost trimise în zonă, pentru apărarea populaţiei, forţe NATO, dar asta nu înseamnă că oraşul a devenit sigur.

Nairobi – Kenya

nairobi
Sursa foto: ibtimes.co.uk

Nairobi, din Kenya, a ieşit, de asemenea, de ceva ani din topul preferinţelor turiştilor. Oraşul a devenit un loc extrem de violent, tot din pricina militanţilor Shabaab care lansează tot soiul de ameninţări în zonă. O plimbare pe străzile din Nairobi se poate oricând transforma într-un act sinucigaş.

În primul rând, femeile sunt în cel mai mare pericol, chiar şi ziua în amiaza mare ele putând fi răpite, agresate şi chiar ucise; dar nici bărbaţilor nu li se recomandă plimbările, mai ales pe timp de noapte. Din păcate, Nairobi este un oraş din cale afară de frumos, cu atracţii turistice minunate.

Chihuahua – Mexic

chihuahua
Sursa foto: globalpost.com

Este bine să stăm departe şi de oraşul Chihuahua din Mexic. În ciuda numelui, nu este deloc un oraş inofensiv. Dimpotrivă. Se află chiar la răscrucea rutelor de transport a cocainei. Datorită poziţiei sale “geopolitice”, oraşul a fost oficial luat în stăpânire de cartelurile de droguri. L-au transformat într-un soi de proprietate a lor unde legea nu există, iar autoritatea se impune cu arma. Evident, agresiunile şi chiar crimele stradale sunt la ordinea zilei.

Din fericire, lumea este mare şi plină de locuri frumoase. E suficient să le vizităm pe acelea din care vom fi siguri că ne întoarcem teferi şi nevătămaţi acasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.