Biblioteca Gheorghe Șincai este o bibliotecă publică de nivel judeţean, cu profil tradiţional enciclopedic în formarea colecţiilor şi ale bazelor sale de date, având un bogat fond de patrimoniu şi documentar, de peste o sută de mii de unităţi de evidenţă, din totalul colecţiilor, de peste 642.000 unităţi de inventar.
Patronul cultural al bibliotecii este istoricul şi pedagogul Gheorghe Şincai (1754-1816), a cărui biografie şi operă sunt puternic legate de Oradea, unde a găsit adesea adăpost şi bună primire, între anii 1796-1812. Aici, au rămas principalele sale manuscrise, între care şi „Cronica românilor”, care a proliferat de aici în numeroase ediţii, vechi şi moderne.
După o îndelungată tradiţie a circulaţiei populare a cărţii în Bihor, cât şi a bibliotecilor de tip ecclesial şi şcolar, biblioteca publică se deschide în Oradea la 11 septembrie 1912, cu un fond modest de 11.384 cărţi în limba maghiară. După care urmează o evoluţie lungă, de peste nouăzeci de ani, în general pozitivă, dar şi cu etape de periclitare a locaţiei şi colecţiilor bibliotecii, cu continuităţi şi discontinuităţi, în special între anii 1940-1944; 1945-1952.
Astfel, ca urmare a distrugerii şi epurării ideologice a colecţiilor ei, acestea scad în perioada arătată, de la peste 47.000 u.b. la numai 8941, cu care în anul 1951 biblioteca este mutată în clădirea care a fost sediul Episcopiei greco-catolice de Oradea, unde rămâne până în prezent.
În acestă locaţie, în care devine chiriaş din anul 1995, indicii de performanţă ai bibliotecii se dezvoltă continuu, încât Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” Bihor devine treptat cea mai mare şi mai activă bibliotecă din partea de vest a României (avem în vedere judeţele Bihor, Sălaj, Satu Mare şi Arad).
Biblioteca judeţeană „Gheorghe Şincai ” Bihor are misiunea de a organiza şi asigura o ofertă bogată de servicii info – documentare pentru populaţia ţintă, formată preponderent din locuitorii municipiului Oradea (208 000 persoane), dar şi din categorii şi grupuri socio – profesionale ale populaţiei din întreg judeţul Bihor (640 000 locuitori), pentru unele grupuri din ţară, sau pentru comunităţile româneşti din jurul României, în special pe relaţia vestică, din Transcarpatia, Ungaria, Voivodina.
În plus, Biblioteca Gheorghe Șincai este un exemplu remarcabil de adaptare la nevoile moderne ale cititorilor, integrând tehnologii de ultimă oră pentru a facilita accesul la colecțiile digitale și bazele de date, astfel încât informația să fie la îndemâna oricui, indiferent de locație.
Cu o arhitectură care îmbină elemente tradiționale cu design modern, clădirea bibliotecii însăși este o atracție, atrăgând vizitatori nu doar prin colecțiile sale, ci și prin aspectul estetic impresionant.