Cerbul cu coada alba (Odocoileus virginianus) este raspandit in toata partea de nord a Americii de Sud, in America Centrala, regiunile de sud din Canada, in Venzuela, Guyana si Columbia. Face parte din ordinul Artiodactyla, familia Cervidae si se prezinta sub forma a 30 de subspecii. Se adapteaza la o mare varietate de habitate: in paduri, preerii, poieni, regiuni mlastinoase sau semi-desertice (din Mexic si Arizona).

Exemplarele adulte pot ajunge la lungimea de 1,8-2,4 m, avand coada de 15-30 cm si greutatea de 52-140 kg. Femela este intotdeauna mai mica decat masculul. O mare parte dintre subspeciile care traiesc in partea de sud a arealului au dimensiuni mai mici, cele din Canada au inaltimea umarului de 1,1 m, iar cele din Venezuela au inaltimea umarului de 60 cm si sunt cunoscute sub numele de venado.

Cerbul cu coada alba are corpul alungit, gatul destul de lung, urechile inalte, ochii mari si negri, situati pe partile laterale ale capului.

In fiecare an, pana in luna februarie masculul isi leapada coarnele. In perioada aprilie-mai, coarnele incep sa creasca la loc, fiind protejate de pielea acoperita cu blana ca o catifea. Pana spre toamna, in luna septembrie, intreaga catifea va fi jupuita prin frecarea coarnelor de copaci, osul ramanand curat inainte de rut. De asemenea, la aceasta specie blana naparleste cel putin o data pe an.

Citește și:  Capriorul (Capreolus capreolus), un mamifer rumegător din pădurile Europei

cerbul cu coada alba

Inainte de perioada de imperechere, cerbii cu coada alba se hranesc foarte mult pentru a aduna rezerve de energie si a rezista in timpul alergatului. Femela face unul sau doi pui, in cazuri foarte rare trei sau patru. Perioada de gestatie este foarte lunga, de aproximativ 200 de zile. La inceput, puii de cerb sunt acoperiti cu pete albe, fapt care le asigura un bun camuflaj.

Se hranesc cu fructe de padure, frunze, scoarta de copac, fructe salbatice si muguri. Prefera sa consume mai ales ghinde, pere si mere padurete. Obisnuiesc sa se hraneasca noaptea, dimineata se retrag in locuri linistite in desisul padurii pentru a se odihni.

Cand este in primejdie, cerbul cu coada alba obisnuieste sa isi ridice coada, isi scutura partea de dedesubt care este de culoare alba, astfel el avertizeaza celelalte exemplare din turma sa. Alaturi de oamenii care ii vaneaza foarte mult, aceste specii de cerbi au o multime de dusmani: lupi, coioti, pume si ursi.

Video – Cerbul cu coada alba (Odocoileus virginianus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.