Ceresiosaurus este o șopârlă hibridă fascinantă care a trăit acum aproximativ 240 de milioane de ani, în Triasicul mijlociu.

Descoperirea lui Ceresiosaurus și clasificarea sa

Dinozaurul Ceresiosaurus apartine familiei nothozaurilor – care cuprinde soparle hibride adaptate perfect vietii acvatice. Interesant este faptul ca aceasta creatura preistorica avea degetele de la membrele anterioare si posterioare unite prin membrane inotatoare, fapt ce facea ca in apa sa avanseze prin miscari de vaslire, la fel cum procedeaza pinguinii din zilele de azi.

Coada lunga era alcatuita din numeroase vertebre si avea rol de carma, pentru schimbarea rapida a directiei in apa. Degetele din spate erau mai lungi, iar craniul era mai scurt comparativ cu cel al altor nothozauri, cum ar fi dinozaurul Nanchangosaurus sau Askeptosaurus. Cat priveste miscarea pe uscat, aceasta era mai lenta, prin alunecare, la fel ca la focile de azi.

Adaptări fizice pentru viața acvatică

Excesul de sare era eliminat prin intermediul unor glande din nari. Animalul elimina mici particule de apa prin stranut si astfel aducea la un nivel normal echilibrul de sare din corpul sau.

Ramasitele fosile ale dinozaurului Ceresiosaurus au fost descoperite in Elvetia, la Muntele San Giorgio de langa Lacul Lugano, in anul 1931 de catre a pelontologul Bernhard Peyer. Acesta a facut o prima descriere a acestei specii si a numit-o Ceresiosaurus calcagni, fiind inspirat de numele italian Ceresio al Lacului Lugano.

Ceresiosaurus

In urmatorii ani, pana in 2004 s-au gasite alte opt exemplare care au determinat pe paleontologi sa ajunga la concluzia ca a mai existat o specie asemanatoare, numita Ceresiosaurus lanzi.

Habitatul și dieta lui Ceresiosaurus

In urma studiului facut asupra fosilelor s-a ajuns la concluzia ca acest dinozaur a trait in era Mezozoica, in Triasicul mijlociu, cu aproximativ 240 de milioane de ani in urma. Mediul sau de viata il constituia zona de tarm, iar hrana sa era formata din peste. Probabil ca animalul deschidea gura larg, inghitea o cantitate mare de apa cu tot cu pesti, apoi inchidea dintii formand o sita care lasa sa treaca apa si oprea pestii. Acestia erau zdrobiti in dintii ascutiti si apoi inghititi.

Cercetatorii au estimat lungimea unui Ceresiosaurus adult ca fiind de 4 m si greutatea de 80 kg. In perioada de reproducere femela depunea ouale pe uscat, ingropate in nisip.

Specia Ceresiosaurus face parte din ordinul Nothosauria, familia Nothosauridae.

Rolul lui Ceresiosaurus în ecosistemul Triasicului mijlociu

Fiind un prădător de talie medie, Ceresiosaurus juca un rol important în echilibrul ecosistemului marin al Triasicului. Peștii și nevertebratele erau principalele sale surse de hrană, iar prezența sa controla populațiile acestor specii. În același timp, Ceresiosaurus putea deveni pradă pentru prădătorii mai mari, precum placodontii sau ihtiozaurii. Această dinamică complexă între pradă și prădător subliniază importanța speciei în menținerea biodiversității marine din acea perioadă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.