Cetatea Lita (sau Liteni) este o veche fortăreaţa din judeţul Cluj, aflată în comuna Liteni, la aproximativ 30 de kilometric de Turda şi de Cluj-Napoca. Începând cu anul 2010, cetatea se află pe lista monumentelor istorice ale judeţului Cluj, listă elaborată de Ministerul Culturii şi Patrimoniul Naţional.

Deşi astăzi este în ruină, Cetatea Lita nu duce lipsă de vizitatori, mai ales că se află într-o zonă deosebit de frumoasă. Zona în care se află fosta fortăreaţă medievală este una muntoasă, împădurită, iar traseul până la cetate durează în jur de 15 minute. Mai mult, traseul care duce la această cetate poate fi folosit şi pentru a ajunge pe vârful Piatra Mare, aflat la o altitudine de 920 de metri. Cetatea se află la 780 de metri altitudine.

Cetatea Lita a fost atestată documentar în anul 1324, cu denumirea „Catrum Leta”, însă se pare că ea ar fi fost ridicată în prima jumătate a secolului al XIII-lea. În secolul al XV-lea, cetatea aparţinea împăratului Sigismund de Luxemburg, care a dăruit-o Clujului. După ce a murit împăratul, fortăreaţa a avut mai mulţi proprietari, până când a ajuns în posesia Klarei Csolnokosi, una din verişoarele lui Ioan de Hunedoara. După moartea acesteia, cetatea a fost „plimbată” de la un proprietar la altul.

Citește și:  Școala Normală Greco - Catolică din Oradea : Obiective turistice Bihor

cetatea-lita.jpg

Cetatea Lita era alcătuită din două părţi: cetatea de sus şi cetatea de jos. Cetatea de sus avea un turn de observaţie, un bastion prevăzut cu găuri pentru puştile apărătorilor şi creneluri, câteva camere cu diverse întrebuinţări şi un puţ. Cetatea de jos, în schimb, avea poartă de acces şi un turn de observaţie. Sub cele două cetăţi se aflau o pivniţă, dar şi o magazie în care se depozita praful de puşcă.

Acest praf de puşcă a fost cel care a provocat decăderea Cetăţii Lita. Acesta s-a aprins în anul 1562, provocând o explozie gravă. Câţiva ani mai târziu, ruinele şi pădurea au ajuns în posesia lui Geczy Janos, care a refăcut cetatea. Familia sa a locuit în cetate timp de un secol, în cele din urmă ea fiind abandonată, necunoscându-se nici până astăzi cauzele care au produs acest eveniment.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.