Chefalul (Mugil cephalus) este o specie de peste marin, care traieste mai ales in apropierea stancilor, in apa salmastra a marilor. Populeaza apele de coasta din regiunile tropicale si subtropicale. In Oceanul Atlantic de Vest este intalnit in regiunile Canadei, Scotiei, Braziliei si Golful Mexic. Lipseste din Bahamas si Caraibe. In Oceanul Atlantic de Est apare in Franta, in Golful Biscaya, in Africa de Sud, Marea Neagra, Marea Egee si Marea Mediterana.

Are corpul alungit, aproximativ de forma cilindrica, cu solzi argintii, destul de mari, rigizi la atingere si usor detasabili. Corpul este aplatizat, iar deschiderea gurii este foarte ingusta si orizontala, buza de sus subtire, fara papile.

Are doua aripioare dorsale, prima cu patru raze si a doua cu 8-9 raze. Inotatoarele pectorale au 16-19 raze, iar cea anala 8 raze. In general, culoarea sa este albastru-verde, burta si partile laterale sunt mai deschise, argintii, mai ales pe spate si cu dungi longitudinale mai intunecate.

Chefalul poate ajunge la o greutate de 5 kg si o lungime de 40 cm. Ajunge la maturitate atunci cand lungimea sa este de 20 cm. Pentru a depune icrele, femela se intoarce in mare. Dupa ecloziune larvele incep sa se apropie de coasta, in apele putin adanci care le feresc de pradatori si apoi mai tarziu, in stadiul de puiet cand au o lungime de 5 cm incep ascensiunea in apele adanci.

Citește și:  Pești osoși – Codul de Atlantic (Gadus morhua)

chefal

Acest peste se hraneste in special cu resturi vegetale, viermi si nevertebrate mici pe care le gaseste in partea de jos a stancilor acoperite cu alge. Puii si adulti din luna mai incep sa migreze spre coasta, la gurile fluviilor sau in apele lacurilor litorale. Chefalul prefera apele putin adanci atat timp cat apa este calda, insa la primele semne de scadere a temperaturii apei, prevazator, el migreaza in mare.

Chefalul se pescuieste foarte des la docuri, in porturi printre vasele care sunt ancorate si unde culeg resturi vegetale fixate pe acestea, sau la distanta mica de stanci. Pescarii folosesc ca momeala: paine si larve.

Acest peste este atras foarte puternic de mirosul de faina de peste sau de branza, cascaval. Deoarece are o gura foarte fragila si stransa, muscatura de chefal este foarte delicata. Se pescuieste cu undita, cu pluta, dar si cu lanseta, folosind rame de mare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.