Dintre antropoidele africane – cimpanzeul si gorila – care seamana din multe puncte de vedere intre ele, si sunt evident rude apropiate, cimpanzeul (Pan) este cel mai mic. Are bratele mai scurte, picioarele mai lungi, trunchiul mai putin puternic. Craniul este scurt, rotunjit, urechile sunt mari (si seamana cu cele de om). Fata, mainile si picioarele sunt de culoare rosie-carnala sau bruna, iar blana este neagra.

Uneori, coloritul, blana si forma craniului variaza mult, ceea ce face ca speciile sa se distinga mai greu intre ele. Este raspandit in Africa Centrala.

cimpanzeu

Cimpanzeul din Gambia populeaza regiunea din nord-vest. Are culoarea deschisa in jurul gurii, nasului si pe sprancene. In jurul ochilor are un colorit inchis.

Cimpanzeul din Camerun si Gabon are fata in intregime neagra, partea superioara a capului este turtita, iar urechile depasesc crestetul.

Kulukamba – are capul negru-brun. Traieste in regiunile centrale ale Africii.

Cimpanzeul de Guineea are fata de culoare deschisa.

Locul preferat de trai al acestor animale il constituie padurile virgine de-a lungul raurilor. Acolo gasesc hrana preferata: fructe de cacao, banane, nuci de Kola. Cimpanzeul coboara mai des pe sol, dar este totusi un animal arboricol, care se catara bine, facandu-si vant si sarind cu multa siguranta. Seara, isi construieste in arbori un cuib de dormit. Femela isi poarta puii pe spate, masculul doarme noaptea pe o ramura de copac bifurcata, iar femela doarme in cuib cu puii.

Traiesc in grupuri mari, care se agita, jucandu-se cu mult zgomot. Dupa ce-si schimba dentitia ating maturitatea (femela la 8 ani, masculul la 12 ani). Dentitia puternica joaca un rol insemnat in aparare (chiar si impotriva omului). Cimpanzeul insa este timid fata de om si il evita. Vederea unor reptile (mai ales a serpilor si crocodililor) ii strarneste groaza. Dintre antropoide, cimpanzeul este preferat de om pentru vioiciunea si predispozitia lui pentru joc. Este usor de domesticit, intalnit in tarile tropicale, ca animal de casa si in gradinile zoologice. In captivitate, are nevoie de o ingrijire foarte atenta, deoarece este in primejdie de a fi atacat de numeroase boli. Are creierul de trei ori mai mic decat creierul uman.

In Congo se gaseste o forma pitica, apropiata de cimpanzeu, asa numitul bonobo. Nu atinge decat jumatate din greutatea unui cimpanzeu normal. Are membrele lungi, este zvelt, fata neagra, buzele rosii, este vioi, sensibil, dar nu musca. Isi manifesta supararea prin sunete ascutite sau printr-o lovitura de picior.

Gorila traieste in aceleasi regiuni precum cimpanzeul. Gorila poate fi vazuta mai rar in arbori. In jungla, de obicei se misca pe sol, in patru labe. Calca cu toata talpa si nu numai cu marginea externa a picioarelor. Asadar, se observa trecerea sa de la modul de viata arboricol la cel terestru. Bratele sale sunt relativ lungi, mainile si picioarele scurte, au aspectul mult mai omenesc.

Citește și:  Cerbul moscat de apă (Hyemoschus aquaticus) din pădurile tropicale

Talia este exceptional de mare. S-au descoperit cazuri izolate de masculi de 2,30 m inaltime, si cu deschiderea bratelor de peste 1,80 m si o greutate de 230 kg un individ. Musculatura gorilei este deosebit de puternica, dezvoltata in regiunea umerilor, a cefei si a gatului, ajungand pana la cap, si fixandu-se de o creasta osoasa, prinsa de craniu. Femelele nu ajung la aceste dimensiuni.

Unerii, ceafa, bratele, picioarele gorilei sunt acoperite cu par des, cenusiu-inchis, care poate ajunge la 10 cm lungime. Pieptul si abdomenul, au o pilozitate mai redusa, iar palmele si talpile sunt golase. Fata, palmele, talpile si pieptul sunt de culoare neagra.

gorila

Gorila creste mult mai repede decat omul. Maturitatea este atinsa de femela la 4 ani si jumatate, iar masculul la 6 ani. Femela isi poarta puiul la piept.

Se hraneste exclusiv cu plante, preferand lastari de bambus din jungla. Desi nu este un animal arboricol, se catara usor, isi construieste cuibul de dormit in arbori (cuib pe care il reinnoieste in fiecare zi). Masculii isi fac cuibul pe sol. O familie de gorile se compune, de obicei, dintr-un mascul adult, 4-6 femele si puii. Masculii batrani traiesc singuratici.

Cand este nervoasa, gorila se bate cu pumnii in piept. Forta sa fizica depaseste pe cea a catorva oameni. Are dintii puternici, cu care se apara si prinde hrana. Pentru a tine gorila in captivitate, este nevoie de o ingrijire foarte atenta. Ea se ataseaza de ingrijitorul sau, invata usor, dar este bine sa se tina seama de tendinta sa spre salbaticie. Cade in depresie cand sta in captivitate.

Exista mai multe specii diferite intre ele, prin forma craniului si structura dentitiei, precum si prin colorit si pilozitate. Cea mai veche specie cunoscuta, este gorila din Gabon si gorila din Camerunul de Est cu blana neagra si pete brune.

Gorila de munte care traieste la mari altitudini, in muntii de la nord de Lacul Kivu (din Africa). Femela si puii au culoarea neagra lucioasa, iar masculul are o dunga dorsala alba-galbuie, si are barba.

Gorila cu cap rosu din regiunea Congo are pe cap o zona rosie-castanie.

Gorila din Jaunda are capul de culoare rosiatica.

1 COMENTARIU

  1. care este dentitia la cimpanzeu??? am cautat la mai multe site-uri dar nu prea am gasit nimic asa ca daca ma puteti informa in aceasta privinta, va rog sa o faceti..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.