Civeta malaieza este o specie de mamifer carnivor care traieste in regiunile impadurite din sud-estul Asiei, in Peninsula Malay, insulele Borneo, Sulawesi, Sumatra, Filipine, Indonezia si Malaezia.

La fel ca toate speciile de civete si aceasta are corpul acoperit cu fire de par dese care alcatuiesc o blana scurta, groasa si moale. Desi ar putea fi confundata cu o felina, ea se diferentiaza prin faptul ca are corpul mai alungit si mai subtire, picioarele mai mici, iar gatul mai lung si mai subtire. Mai degraba am putea spune ca se aseamana cu o mustelida prin forma si aspectul corpului.

Se remarca prin petele alb-negre din zona gatului care formeaza un guler distinctiv, specific acestei specii. Toata blana are un colorit deschis, gri-maroniu sau in nuanta nisipului prevazuta cu numeroase pete negre care pe alocuri se unesc si formeaza dungi inchise. Animalul are corpul zvelt, cu lungimea de 62-66 cm si greutatea de 3,5-4,5 kg. Coada este lunga de 28-35 cm, are un desen dungat in alb si negru iar varful este complet negru.

Membrele anterioare si posterioare sunt destul de scurte si au coloritul negru. Capul este mic cu botul ascutit si scurt prevazut pe buza superioara cu numeroase perechi de vibrize. Ochii sunt mari si rotunzi, au irisul de culoare neagra. Urechile sunt de inaltime medie, au forma triunghiulara, sunt acoperite cu fire de par scurte si pozitionate in partea superioara a capului.

In regiunea anala civeta are glande odorifere care produc o substanta folosita in industria medcamentelor si a parfumurilor. Mai mult decat atat cu cat civeta are o hrana predominant carnivora secretia acestor glande creste.

Citește și:  Căinele de tufiș (Speothos venaticus), un mamifer ce seamănă cu o vulpe
Viverra tangalunga
Viverra tangalunga

Traieste in diferite habitate, ocazional se catara in copaci si este activa pe timp de noapte. Este un animal solitar care se refugiaza in vizuina si se hraneste cu vietuitoare care traiesc in paduri sau misuna pe sol: centipede, miariapode, mici mamifere, rozatoare, scorpioni, amfibieni, insecte, pasari, oua de pasari, fructe si radacini de plante.

Isi vaneaza si pandeste victimele intr-un mod asemanator felinelor, are obiceiul sa faca expeditii nocturne de prada, iese la vanatoare dupa apusul soarelui, se misca rapid, agil, fara sa produca nici cel mai mic zgomot.

In anumite luni ale anului astfel de animale apar in perechi, in rest individual. Femela face 2-4 pui si are o perioada de gestatie de doua luni. Puii sunt alaptati timp de o luna si protejati doar de femela pana devin independenti, masculul nu contribuie la cresterea lor.

Civeta malaieza face parte din ordinul Carnivora, familia Viveridae si are denumirea stiintifica de Viverra tangalunga. Nu este o specie in pericol de disparitie, iar speranta ei de viata este de aproximativ 11 ani. Cu cat este mai tanara cu atat civeta malaieza poate fi mai usor domesticita si crescuta in conditii de captivitate, daca animalul este batran nu se mai obisnuieste si trebuie lasat in salbaticie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.