Cunoscuta si ca Palatul Vechi, cladirea Parlamentului din Atena, un edificiu superb in stil neoclasic, se afla in estul orasului, mai cu seama la capatul unei piete. Cel care a proiectat cladirea a fost arhitectul bavarez Gartner, care, in anul 1836, a primit sarcina de a construi o resedinta pentru regele bavarez Otto. Intentia lui Gartner a fost sa proiecteze o cladire intr-un stil simplu, dar, in acelasi timp, monumental, ce avea sa fie un fel oglinda a istoriei antice a Atenei. In cele din urma, a rezultat un edificiu extrem de elegant si deopotriva impozant, in stil neoclasic, ce are forma unui paralelipiped.

Cladirea Parlamentului din Atena dispune de patru aripi exterioare, fiecare avand trei niveluri. In plus, mai exista si o aripa de mijloc, ce are doua niveluri, dar si doua curti interioare. Proiectul a cautat ca accesul spre fiecare aripa sa se faca separat, cladirea fiind in asa maniera proiectata incat sa serveasca mai multor functii. Si interiorul cladirii s-a vrut deosebit si elegant, cat sa reflecte intocmai istoria antica a Atenei. Astfel, initial, interiorul a fost decorat cu scene istorice si din mitologia greaca, insa, din nefericire, putine s-au pastrat in fata eroziunii timpului.

Mai mult decat atat, nici destinul palatului nu a fost mai fericit. Dupa ce cladirea a devenit resedinta lui George I, aceasta avea sa treaca prin doua incendii, primul izbucnind in anul 1884, iar al doilea, in 1909. Atunci, cladirea a suferit avarii importante. Mai tarziu, in anul 1924, avea sa fie infiintata Republica Elena, moment in care monarhul a fost alungat din resedinta sa. S-a decis mutarea Parlamentului in acest palat, insa nu inainte ca edificiul sa serveasca mai multor scopuri, printre care sediu al unor institutii administrative de stat si drept cartier general al fortelor aeriene.

Peste cinci ani, autoritatile au decis sa reconstruiasca aripa centrala. Tot in aceasta perioada, si interiorul a trecut printr-o serie de schimbari importante, dorindu-se pregatirea cladirii pentru noua sa functie. La 1 iulie 1935, Parlamentul a preluat cladirea, continuand sa functioneze aici chiar si in zilele noastre. La prima vedere, cladirea Parlamentului din Atena nu impresioneaza prin nimic, fatada sa este extrem de simpla, iar lipsa detaliilor o poate categorisi drept o cladire de pe un alt continent, si nicidecum din Europa, insa cu toate acestea, dimensiunile sale, precum si eleganta din interior creeaza o atmosfera deosebita pentru turistii care ajung in acest loc.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ