Familia Clothodidae face parte din ordinul Embioptera si cuprinde 17 specii de clotodizi – insecte care apar in regiunile tropicale si subtropicale impadurite, pe sub pietre, resturi de frunze, busteni culcati la pamant, scoarta copacilor si in sol. Aceste specii de insecte au corpul alungit ce masoara 0,5-2 cm, au picioarele scurte, antenele lungi, alcatuite din mai multe segmente, iar ochii foarte mici. Interesant este aparatul bucal al acestor insecte, care desi are o forma simpla, are capacitatea de a musca cu putere.

In perioada de imperechere masculii au obiceiul de a tine femela cu mandibulele si de asemenea isi folosesc aparatul bucal pentru procesul de hranire. Dupa imperechere femela isi depune ouale si le acopera cu matase si pietricele de dimensiuni mici. Dupa eclozarea oualor apar larvele care sunt hranite de femela cu hrana mestecata partial. Atat femelele cat si nimfele sunt saprofage – consuma materie organica aflata in stare de putrefactie.

In Insula Trinidad traieste specia Antipaluria Urichi care construieste panze foarte mari cu proprietati mecanice deosebite datorita unor substante pe care le contine. Cercetatorii au studiat proprietatile panzelor realizate de artropode si au ajuns la concluzia ca matasea de Antipaluria are o rezistenta la tractiune mai mica decat cea de la fluturele de matase Bombyx Mori. Insecta Antipaluria Urichi face parte din ordinul Embioptera si a fost descrisa ca specie in anul 1896 de catre savantul Saussure.

Citește și:  Specii de șerpi din familia Colubridae

Video – Antipaluria Urichi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.