Cocosarul (Turdus pilaris) este o pasare migratoare, care cloceste in nordul si estul Europei, precum si in nordul Asiei. De obicei ierneaza in Europa de Sud si de Vest si in Asia de Sud-Vest. In tara noastra este o pasare exclusiv de iarna. De obicei vine in luna noiembrie si pleaca spre zonele nordice in luna martie.

Poate fi vazut frecvent iarna, in carduri de cate 60-100 de exemplare pe terenuri deschise si poate fi recunoscut dupa capul si zona de la baza cozii de culoare cenusie si spatele cafeniu-rosu. Piepul este alb-gri cu pete inchide la culoare, iar abdomenul este de culoare alba.

Ciocul este galben-portocaliu, iar picioarele de culoare neagra. Are o lungime de 26 cm, deschiderea aripilor de 43 cm si o greutate de 100 g. Femela si masculul au penajul asemanator.

cocosar

Cuibareste in paduri rare de conifere, livezi sau margini de paduri mixte. Cuibul este realizat din crengute uscate si captusit cu pamant, fire de iarba si alte vegetale mai fine. Femela depune in luna aprilie cinci sau sase oua de culoare albastra cu pete roscate.

Citește și:  Lopătarul alb (Platalea leucorodia), una dintre cele mai cunoscute specii de lopătari

Acestea sunt clocite o perioada de 12-14 zile. Apoi eclozeaza si ies puii. Acestia sunt protejati si hraniti de ambii parinti. De obicei creste doua randuri de pui pe an.

Este o pasare omnivora, se hraneste cu insecte, viermi, moluste, rame, dar si fructe, diferite seminte. Prefera in mod special sa manance boabe de ienupar. Cantecul ei cuprinde sunete puternice si acute, un fel de ,,ciak-ciak” si apoi un ,,trrr-trrr”.

Cocosarul face parte din ordinul Passeriformes si familia Turdidae.

Video – Cocosarul (Turdus pilaris):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.