Coloana vertebrală este o structură anatomică complexă ce reprezintă o schelă pentru întregul corp. Întinzându-se pe mijlocul trunchiului de la baza craniului la coccis, coloana vertebrală joacă un rol extrem de important în corpurile noastre, pentru că susține greutatea corpului, oferă poziție, în același timp permite mișcare și flexibilitate și protejează măduva spinării.

Coloana vertebrală este formată dintr-o serie de 34 de vertebre separate de cartilaj; la capătul de jos se termină cu sacrum, urmat fiind de coccis. Cele 5 oase ale sacrumului și cele 4 ale coccisului nu se sudează până la adolescență.

Coloana vertebrala1

Vertebrele sunt denumite după prima literă a zonelor în care se întâlnesc și cu un număr pentru a indica poziția lor de-a lungul axei superioare sau inferioare. De exemplu, a cincea vertebră lombară, cea mai de jos, situată sub a patra vertebră lombară, este numită vertebra L5.

Fiecare vertebră are mai multe componente importante. Partea anterioară a unei vertebre este numită corp, iar partea posterioară ce este numită arc. Aceste două părți închid între ele canalul vertebral.

Între vertebrele coloanei vertebrale există bucăți de cartilaj cunoscute sub numele de discuri intervertebrate. Discurile intervertebrate sunt realizate dintr-un înveliș exterior, cunoscut sub numele annulus fibrosus și o regiune moale și cărnoasă numită nucleus pulposus.

Annulus fibrosus este realizat din fibrocartilaj dur ce leagă vertebrele între ele, dar este suficient de flexibil pentru a ne permite mișcarea. Nucleus pulposus acționează ca un amortizor pentru a susține greutatea corpului și pentru a preveni lovirea dureroasă, unele între altele, în timp ce se află sub presiune.

Vertebrele se aliniază așa încât canalele lor formează un tub gol și osos, pentru a proteja măduva spinării împotriva loviturilor și infecțiilor. Între vertebre sunt micile spații cunoscute drept canale intervertebrale care permit nervilor spinali să iasă din măduva spinării și să se conecteze la diferitele regiuni ale corpului.

Cele 5 regiuni majore ale coloanei vertebrale sunt zona cervicală, zona toracică, zona lombară, zona sacrală și zona coccigiană.

Zona cervicală este reprezentată de cele 7 vertebre de la nivelul gâtului. Vertebrele cervicale sunt cele mai subțiri și delicate ale coloanei vertebrale, dar oferă o foarte mare flexibilitate gâtului. Prima vertebră cervicală, C1, susține craniul și este numită „atlas”, după titanul grec care a ținut lumea pe umeri. Craniul pivotează pe atlas atunci când se deplasează în sus și în jos. Cea de-a doua vertebră cervicală, C2, este cunoscută sub numele de „axa” deoarece permite craniului și atlasului să se rotească spre stânga și spre dreapta.

Zona toracică este formată din cele 12 vertebre din zona pieptului. Vertebrele toracice sunt mai mari și mai puternice decât vertebrele cervicale, dar mult mai puțin flexibile. O caracteristică unică a vertebrelor toracice este că fiecare dintre ele formează articulații cu o pereche de coaste pentru a forma coastele robuste care protejează organele pieptului.

Următoarele 5 vertebre ale părții inferioare formează zona lombară a coloanei vertebrale. Vertebrele lombare sunt și mai mari și mai puternice decât vertebrele toracice, dar spre deosebire de acestea sunt mai flexibile datorită lipsei coastelor. Toată greutatea superioară a corpului este suportată de vertebrele lombare, ceea ce duce la apariția multor probleme ale spatelui în această regiune, în ciuda dimensiunilor și puterii vertebrelor.

Zona sacrală a coloanei vertebrale conține doar osul sacru, un singur os în scheletul adult care este format prin sudarea a 5 vertebre mai mici în adolescență. Osul sacru este un os plat, triunghiular găsit în partea inferioară a spatelui și prins între cele 2 oase ale șoldului.

Zona coccigiană a coloanei conține doar coccisul – această regiune corespunde oaselor din cozile animalelor. La oameni, coccisul susține greutatea corpului nostru atunci când stăm jos și oferă puncte de susținere pentru mușchii din regiunea pelviană și fesieră. În timp ce majoritatea oamenilor au un coccis format din 4 vertebre sudate, coccisul poate fi format și din 3 sau 5 vertebre. Lungimea coccisului nu afectează în nici un fel funcțiile organismului.

Coloana vertebrala11

În medie, lungimea coloanei vertebrale la bărbați este de 73 de centimetri iar la femei este de 63 de centimetri. Coloana vertebrală reprezintă aproximativ 40% din lungimea totală a corpului uman. Lățimea maximă a coloanei vertebrale este întâlnită la baza osului sacru, unde măsoară aproximativ 11 centimetri.

Coloana vertebrală este alcătuită, pe lângă cele 34 de vertebre, din 344 de suprafețe articulare, 23 de discuri intervertebrale și 365 de ligamente cu 730 de puncte de inserție. Asupra coloanei acționează un număr impresionant de mușchi, nu mai puțin de 730. La toate acestea se mai adaugă, printre altele, și formațiunile nervoase și vasculare.

Chiar dacă cei mai mulți oameni nu se gândesc niciodată la beneficiile unei coloane vertebrale sănătoase, aceștia devin conștienți de importanța ei în viața noastră abia în momentul în care se confruntă cu dureri puternice. La fel ca și alte părți ale corpului nostru și coloana merită o mai mare grijă și atenție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.