Congerul de mare este un peste care traieste in Marea Neagra, insa este destul de rar prins de pescari deoarece valoarea sa economica nu este semnificativa. Populeaza indeosebi apele din estul Oceanului Atlantic de Nord si Marea Mediterana. In alte tari congerul de mare este pescuit in cantitati mari, fiind considerat un peste bun pentru consum (desi nu este foarte gras si delicios ca alte specii), sau prins ca momeala pentru capturarea altor pesti.

Ca aspect general il putem asemana cu un sarpe deoarece are rostrul lung, corpul aproape cilindric, iar fantele branhiale au fiecare cate o mica deschidere semicirculara pe partile laterale. Are corpul compact, lung de 2,7 m, fara solzi si fara inotatoare pelviene. Greutatea corporala ajunge la aproximativ 65 kg, iar coloritul este gri-inchis, negru-maroniu sau complet negru.

Inotatoarele dorsala si anala sunt lungi, prima fiind mai mare decat a doua. Are gura larga, buzele groase, maxilarele puternice, bine echipate cu dinti ascutiti, cu ajutorul lor vaneaza pe timp de noapte pesti, cefalopode si crustacee de pe fundul stancos si nisipos al apei, la adancimi de cel mult 100 m.

Citește și:  Steneosaurus, varianta preistorică a crocodililor de astăzi
Congerul de mare
Congerul de mare

Noaptea este activ, devine un pradator vorace pentru pestii mijlocii, iar ziua sta scuns in crevase, in grotele subacvatice sau uneori in epavele scufundate. Exemplarele mici pot fi observate in habitatele stancoase din larg.

In perioada de reproducere exemplarele adulte migreaza in largul marii in apele mai adanci, de peste 3000 m. Fiecare femela depune un numar de 3-8 milioane de oua, din care dupa eclozare ies larvele transparente mai mari decat larvele de anghila.

Acestea isi continua dezvoltarea si ating stadiul final la 12-24 luni, iar maturitatea sexuala la 5-15 ani. La aceasta specie femela moare dupa depunerea icrelor.

Congerul de mare este o specie comuna, face parte din ordinul Anguilliformes, familia Congridae.

Video – Congerul de mare (Conger conger):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.