Corcodelul cu aripi scurte se deosebeste de celelalte specii de corcodel prin faptul ca are aripile atat de mici si inguste incat nu poate zbura. Este o specie ce traieste in arealul sud-american mai ales in regiunile vestice ale acestui continent, in apropierea lacurilor Titicaca si Poopo si a lacurilor din regiunile montane din Bolivia si Peru, la altitudini de peste 3600 m.

Corcodelul cu aripi scurte este o pasare nemigratoare, la maturitate poate avea lungimea corpului de 39-45 cm si greutatea de pana la 625 g. Penajul este foarte moale si stralucitor, are aspectul catifelat ca o blana mai ales pe partea ventrala. Este foarte frumos in nuante de culori maronii pe partea dorsala a corpului si partile laterale, alb pe partea ventrala, cu creasta pe cap maronie si fata alba.

Datorita picioarelor foarte bine adaptate, corcodelul cu aripi scurte este un excelent scufundator, el fiind o pasare exclusiv acvatica, este observata foarte rar pe uscat, unde are mersul destul de stangaci. Capul este mic si putin alungit, ciocul este drept si ascutit, gatul lung si subtire, iar ochii sunt pozitionati pe partile laterale ale capului si au irisul de culoare inchisa.

In perioada clocitului masculul si femela au penajul in culori mai sterse. Ei obisnuiesc sa-si construiasca un cuib plutitor in vegetatie densa, in stuf sau papuris, cat mai departe de tarm pentru a fi in siguranta.

Citește și:  Broasca râioasă aurie (Bufo periglenes) din Costa Rica, un amfibian portocaliu
Rollandia microptera
Rollandia microptera

Cuibul este realizat din vegetatie adusa de pe fundul apei, apare construit dezordonat incat se aseamana mai degraba cu o aluviune decat cu un cuib. Dupa imperechere femela si masculul clocesc ouale schimbandu-se intre ei si apoi isi ocrotesc si hranesc impreuna puii.

Cand este stresat sau simte pericolul aproape corcodelul incearca sa scape inotand repede pe apa, batand incontinuu din aripi, nereusind sa zboare ci doar sa stropeasca in jur, iar in cel mai scurt timp se ascunde in stuf pentru a disparea din fata observatorului.

Hrana sa este alcatuita din amfibieni, pesti de dimensiuni mici, insecte, mormoloci si larve de insecte. Are obiceiul de a-si cauta hrana pe fundul apei, face scufundari scurte si revine la suprafata cu prada in cioc, iar abia apoi o inghite.

Corcodelul cu aripi scurte are denumirea stiintifica de Rollandia microptera, face parte din ordinul Podicipediformes, familia Podicipedidae si este o specie foarte vulnerabila, in pericol de disparitie. Conform cercetatorilor, numarul de exemplare este mai mic de 750.

Video – Corcodelul cu aripi scurte (Rollandia microptera):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.