Corcodelul mare (Podiceps cristatus) este o pasare acvatica foarte frecventa in tara noastra. Face parte din familia Podicipedidae. Populeaza zonele umede din Europa si Asia, este des intalnit pe lacurile si mlastinile din Peninsula Iberica.

Poate fi usor de recunoscut dupa motul de pene de pe cap ce formeaza doua creste si gulerul din pene lungi ce au culoare ruginie si marginile negre. Partile laterale ale capului si gatul sunt de culoare neagra-cafenie. In anotimpul de iarna si la exemplarele tinere lipseste motul de pene de pe cap, iar gulerul are penele slab dezvoltate.

Penajul masculului este foarte asemanator cu al femelei. Culoarea penelor pe piept, gat, fata si burta este alba, iar pe spate gri,neagra si maro-cafenie. Picioarele sunt negre, iar ciocul este drept, in forma de pumnal, de culoare roz. Adultul are o lungime de 46-51 cm, deschiderea aripilor 75-90 cm si o greutate de 0,7-1,2 kg.

Aceste pasari prefera baltile si lacurile cu suprafete mari de apa. In perioada imperecherii cele doua pasari se apropie una de alta inotand, oprindu-se piept in piept. Raman astfel cateva minute, apoi ridica gatul si clatina din cap.

Citește și:  Cinteza (Frigilla coelebs), o pasăre puțin pretențioasă

corcodel mare

Inca de departe se pot auzi strigatele lor ,,korr-korr”. Apoi femela zboara lateral cativa metri, asteptand masculul cu aripile desfacute si capul plecat intr-o pozitie de aparare. Acesta dispare sub apa si reapare deasupra apei chiar in fata femelei, care isi inalta mult corpul. Aceste miscari continua, apoi cele doua pasari se scufunda pe fundul lacului si ies la suprafata aducand in cioc tulpini de stuf pentru construirea cuibului.

Imperecherea are loc pe cuibul plutitor care in prealabil a fost confectionat. In lunile mai-iunie, atat femela cat si masculul clocesc cele 3-5 oua albe, din care ies puii acoperiti cu puf gros. Acestia parasesc destul de repede cuibul. Cand sunt mici, puii sunt purtati pe spatele parintilor, ascunsi sub penele aripilor.

Corcodelul mare se hraneste cu pesti, crustacee, moluste, insecte acvatice, pe care le prinde facand dese scufundari in apa. Este o pasare partial migratoare.

Video – Corcodelul mare (Podiceps cristatus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.