Cormoranul cu mot dublu este singura specie de acest gen (din familia cormoranilor) care traieste in America de Sud. Apare ocazional si in alte regiuni (aici ne referim la insulele din jurul continentului american), cum sunt Insulele Azore si Canare. Aceste pasari de apa prefera tarmurile stancoase, estuarele, regiunile cu mangrove, insulele din apropiere, dar si raurile, lacurile sau campiile inundabile din interiorul continentului.

Aceasta pasare este destul de mare, are gatul foarte lung si flexibil, ca de sarpe, corpul aerodinamic cu lungimea de 76-91 cm, greutatea de 1,5-2 kg si anvergura aripilor de 114-132 cm. Penajul este asemanator la ambele sexe, predominat in nuante de culori negre cu irizatii verzui, cu aripile putin mai deschise in tonuri maronii. Picioarele sunt destul de scurte, au labele mari si palmate datorita membranelor groase interdigitale. Asemanator ca la toate speciile de cormorani picioarele sunt pozitionate spre partea posterioara a corpului si sunt perfect adaptate pentru inot. Capul este mic si prezinta deasupra lui un mot de pene – acesta fiind o particularitate a speciei si motivul pentru care a fost numita cormoranul cu mot dublu. Ciocul este specific acestor pasari de apa, de lungime medie, subtire, cu varful partii superioare incovoiat ca un carlig. Ochii sunt mari, au irisul de culoare verzuie, sunt pozitionati de o parte si de alta a capului, in apropierea bazei ciocului. La aceasta specie ciocul este gri spre negru, iar baza lui iese in evidenta prin coloritul contrastant galben-portocaliu.

Citește și:  Pasărea nagatul fierar (Vanellus armatus) și nagatul Vanellus vanellus din țara noastră

Cormoranul-cu-mot-dublu-Phalacrocorax-auritusFiind o pasare foarte lacoma care se hraneste in special cu peste, de-a lungul anilor a fost considerata un mare daunator al crescatoriilor de somni din Fluviul Mississippi. Aceasta pasare este partial migratoare, gregara, iar in perioada de reproducere isi face cuibul in zone bine alese, unde formeaza colonii numeroase. Cuibul este foarte mare cu inaltimea de pana la 2 m, atat masculul cat si femela ajuta la construirea lui si il apara de intrusi. Femela depune 2-7 oua care au coaja de un albastru-pal si le incubeaza impreuna cu masculul (schimbandu-se intre ei) o perioada de o luna. Dupa eclozarea oualor apar puii care sunt hraniti si ocrotiti de ambii parinti. Pasarile tinere ajung la maturitatea sexuala la varsta de 2-3 ani.

Cormoranul cu mot dublu face parte din ordinul Suliformes, familia Phalacrocoracidae si are denumirea stiintifica de Phalacrocorax auritus. Nu este o specie in pericol de disparitie.

Video – Cormoranul cu mot dublu (Phalacrocorax auritus):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.