Familia Cicadellidae cuprinde 16 000 de specii de cosași ai frunzelor. Aceste insecte trăiesc în toată lumea, în regiunile unde apare vegetație, se hrănesc cu seva plantelor. Preferă mai ales regiunile agricole și sunt considerați mari dăunători ai plantelor care se cultivă pe câmpuri (grâu, trestie de zahăr, orz, porumb, bumbac și altele).

Cosașii frunzelor sunt nevertebrate cu corpul subțire, lung de 0,3-2 cm. Coloritul lor este verde sau maroniu, dar pot prezenta nuanțe vii de galben, verde, albăstrui și altele.

La aceste specii femela depune ouăle timp de 1-2 luni după împerechere. Masculul atrage femela prin cântecul său specific, de intensitate joasă.

Cicadella viridis

Una din cele mai frumoase specii ale acestei familii este Cicadella viridis, care are coloritul verde-albăstrui. Apare în lunile calde ale anului, în iunie și iulie, în habitate cu papură, mlaștini, turbării și pajiști umede. Are lungimea corpului de 5,7-9 mm și ochii compuși. Se hrănește cu sucuri de plante în mediul lor natural, cu suc de rogoz, papură și ierburi din familia Poaceae.

Graphocephala fennahi
Graphocephala fennahi

Specia Graphocephala fennahi are lungimea corpului de 8-9 mm și coloritul în nuanțe vii, verzui cu dungi portocalii. Pe cap are o dungă violet și în rest un colorit gălbui. Apare în America de Nord și se hrănește cu sucul plantelor de tipul iederei, frunzelor de arțar, paltin, etc.

Citește și:  Specii ciudate de nevertebrate din încrengătura Hemichordata
Evacanthus interruptus
Evacanthus interruptus

Specia Evacanthus interruptus are un colorit în galben și negru. Apare în regiunile cu pajiști montane, pajiști umede cu multă vegetație din Europa, Siberia, Africa de Nord. Acest cosaș are lungimea corpului de 5-7 mm și poate fi observat destul de ușor datorită nuanțelor strălucitoare ale aripilor anterioare foarte mari. Hrana sa constă din seva plantelor din familia Asteraceae, Senecio, Eupatorium și altele. Este atras și de ciulini și urzici.

Orosius orientalis
Orosius orientalis

Alte specii din familia Cicadellidae sunt: Circulifer tenellus (un dăunător al frunzelor de sfeclă), Orosius orientalis, Sphonia rufofascia, Empoasca fabae (distruge frunzele de cartofi), etc. Majoritatea speciilor sunt dăunătoare agriculturii.

Specii care impresionează prin coloritul aripilor lor sunt: Graphocephala coccinea, Bothrogonia ferruginea, Eurhadina pulchella, Graphocephala fennahi, Eupteryx florida și altele.

Video – Cosași ai frunzelor, nevertebrate din familia Cicadellidae: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.