Unde se află mintea? Unde se află subconştientul? Sunt acestea produse exclusive ale creierului? Biologii spun că da, având în vedere că singurul pe care îl pot vedea, pe care pot experimenta este creierul. Însă ce se întâmplă cu oamenii perfect sănătoşi, care sunt exact la fel ca noi, deşi au mult mai puţină materie cenuşie sau chiar doar jumătate din creier? Creierul reprezintă un organ misterios, pe care oamenii de ştiinţă nu au reuşit să îl descifreze în totalitate…
Un bărbat din Franţa a descoperit că are doar o mică parte din ţesutul cerebral, mare parte a cutiei craniene fiind plină de lichid. Acesta are un IQ de 75, sub limita inteligenţei medii umane, însă aceasta nu îl opreşte să fie un om obişnuit, cu un serviciu şi o familie iubitoare.
Un alt caz ciudat este acela al unei femei din China care, la un control medical, a aflat că are doar jumătate de creier. Partea stângă a creierului îi lipseşte cu desăvârşire, însă femeia duce o viaţă normală, terminând liceul cu note mari şi obţinând un loc de muncă bun. Ce este mai ciudat pentru medici e faptul că femeia comunică în mod obişnuit, neîntâmpinând niciun fel de problemă, deşi partea stângă a creierului – care îi lipseşte acesteia – este însărcinată cu limbajul.
Un IQ scăzut nu este neapărat o cauză a cantităţii mici de materie cenuşie în cutia craniană însă, iar acest lucru este demonstrat de un student britanic care, deşi are un IQ de 126 de puncte, prezintă un creier aproape inexistent. În urma unei radiografii s-a descoperit că băiatul avea doar un milimetru de ţesut cerebral care îi acoperea capătul şirii spinării.
În cazul în care creierul este cel care pune lucrurile în mişcare, care guvernează conştiinţa şi personalitatea, atunci exemplele de mai sus ar trebui să fie ale unor oameni aflaţi în stare vegetativă, sau cel puţin cu dizabilităţi grave. Însă aceştia sunt cum nu se poate mai sănătoşi. Multe persoane care devin victimele unui accident şi care suferă de traume craniene devin incapacitate, au probleme fizice sau chiar mai rău. Alţii trăiesc foarte bine şi sunt sănătoşi.
Cum poate exista o minte normală atunci când vorbim de astfel de probleme fizice?
Un răspuns ar putea consta în conştiinţă şi nu în existenţa fizică a creierului. Conştiinţa celor menţionaţi mai sus este neschimbată şi neafectată de lipsa unui creier de dimensiuni normale. Creierul ar putea reprezenta un mecanism care exprimă conştiinţa, la fel ca un radio ce permite auzirea unei emisiuni. În aceste condiţii, cum poate un creier cvasi-inexistent să exprime conştiinţa?
Omul de ştiinţă Michael Talbot propune un răspuns în prima sa carte de succes. El spune că materia cenuşie sau creierul ar putea lucra sub forma unei holograme. O hologramă reprezintă o fotografie tridimensională, iar dacă este ruptă în bucăţi, fiecare parte a sa va avea întreaga fotografie originală la dispoziţie. În mod similar, creierul ar putea să exprime – chiar dacă nu mai este în întregime funcţional – tot ce ar exprima un creier normal.
Ce legătură are creierul cu paranormalul?
Un răspuns posibil, exprimat de Michael Telbot, este acela că, prin intermediul modelului holografic al creierului, se poate explica un număr mare de fenomene paranormale precum telepatia, precogniţia, psihokinezia sau sentimentul de singurătate în univers.
Conştiinţa lucrează şi cu creierul altor persoane, însă şi cu universul însuşi. În esenţă, toţi oamenii sunt parte a unei conştiinţe universale, astfel putându-se explica o sumedenie de evenimente paranormale.
Revenind la exemplele oamenilor de mai sus, conştiinţa acestora a putut crea perspectiva unui creier normal, completând astfel ceea ce lipsea precum centrul limbajului, memoria şi alte funcţii importante. Aceasta se întâmplă pentru că în general creierul, ca şi holograma, poate intra în conştiinţa holografică universală şi se poate reîntregi, recreând astfel părţile ce îi lipsesc. Talbot foloseşte exemplul iluziilor optice pentru a explica modul în care creierul pune piesele lipsă pentru a reîntregi tabloul format din bucăţi. Astfel, creierul creează elementele care lipsesc pentru că asta se aşteaptă să vadă.
De ce nu ar putea creierul holografic sau conştiinţa să creeze ceea ce vrea să vadă într-o lume tridimensională? În ceea ce priveste crearea paranormalului, acest lucru poate include apariţii fantomatice, sunete necunoscute, Bigfoot sau chiar OZN-uri.
Aceste creaţii ale minţii nu sunt neapărat o iluzie sau un produs al imaginaţiei, ci mai degrabă creaţii sau holograme fizice temporare care pot fi văzute de mai mulţi oameni, care pot lăsa urme, amintiri sau alte efecte vizibile de durată.
Unele efecte paranormale pot avea o altă explicaţie. Adesea, ele rămân produse ale dorinţei sau fricii, fiind doar o creaţie a minţii şi a intenţiilor puternice ale oamenilor. Oricine poate crede că vede ceva ciudat dacă în subconştient se creează această dorinţă şi forţa necesară creării holografice a unei fiinţe sau întâmplări extraordinare. Adevărul este că nimeni nu ştie încă dacă evenimentele paranormale prezintă o fărâmă de adevăr sau dacă sunt toate doar creaţii ale creierului.