Paunul este o pasare care face parte din familia fazanilor. Exista 2 tipuri de pauni: paunul indian, care este intalnit in India, si paunul verde, care traieste in zonele din estul republicii Burma pana in insula Java. Paunul este pasarea nationala a Indiei. Un paun este usor de recunoscut dupa coada extraordinar de frumoasa pe care o afiseaza cand face curte unei femele.

Coada unui paun contine peste 200 de pene, fiecare pana fiind decorata cu niste pete care se aseamana cu niste ochi. Masculul paunului indian are penele de culoare albastra si verde, pe cap, gat si piept. Trena sa este alcatuita din pene de culoarea bronzului si verzi, pe care se gasesc numerosi “ochi”, care sunt mai vizibili atunci cand coada este desfacuta. Penele care alcatuiesc trena sunt de fapt niste prelungiri, si nu penele principale. Penele care alcatuiesc adevarata coada a paunului sunt scurte, au culoarea gri si pot fi vazute de la spate, atunci cand trena este desfacuta.

paun

Paunii isi etaleaza trena atunci cand vor sa atraga atentia unei femele, pentru a se imperechea cu aceasta. In timpul sezonului de naparlit, trena lor se rareste, iar atunci coada lor alcatuita din penele scurte si gri poate fi vazuta cel mai bine. Femela paun nu are penele in culori aprinse cum are masculul, aceasta avand o infatisare banala, cum e cazul la multe specii de pasari.

Penele femelei sunt de culoare maronie, cele de pe abdomen fiind mai deschise putin la culoare, iar pe gat au o portiune de culoare verde irizat. De asemenea ii lipseste trena pe care o are masculul. Atat femelele cat si masculii au niste creste in varful capului.

Paunul verde difera de paunul indian prin faptul ca masculul are penajul de culoare verde si auriu, iar aripile sunt de culoare neagra cu o sclipire de albastru. Spre deosebire de femela paunului indian, femela paunului verde se aseamana cu masculul destul de mult, numai ca trena sa are penele mai scurte iar nuantele penelor de pe corp sunt mai putin irizate. In lunile in care masculul naparleste, este destul de greu sa deosebesti masculul de femela.

Un paun poate masura pana la 2,3 metri lungime, femela fiind mai mica si masurand doar 86 de centimetri. Trena unui paun poate masura 1,2-1,5 metri. Masculul cantareste intre 4 si 5,8 kilograme, iar femela cantareste intre 2,7 si 4 kilograme. Atat femela cat si masculul paun au niste pinteni metatarsieni, cu care se pot apara de pradatori. Paunul are picioarele puternice, fiecare picior avand 4 degete, dintre care 3 orientate in fata si unul orientat in spate. Deoarece aripile lor sunt mai mici in comparatie cu restul corpului, paunii nu sunt capabili de zboruri prea lungi.

Citește și:  Pinguinul imperial din Antarctica (Aptenodytes forsteri)

Paunii prefera sa traiasca in paduri si pe terenuri agricole, dar pot fi intalniti si in paduri tropicale si tufarisuri. Majoritatea isi fac cuiburile pe pamant, insa unii se pot catara in copaci. Paunii sunt omnivori si din dieta lor fac parte: plante, furnici, seminte, lacuste, termite, capuse, petale de flori. De asemenea se pot hrani si cu reptile, amfibieni si artropode.

Un paun este un exemplu clasic al selectiei naturale bazate pe aspectul fizic, intrucat femelele prefera sa se imperecheze numai cu masculii cei mai frumosi si care au cei mai multi “ochi” pe trena. Se pare ca puii facuti cu masculii care au cei mai mari “ochi” pe trena, sunt cei mai mari, cei mai sanatosi si cei care au cele mai mari sanse de a supravietui. Pentru a curta femelele, paunul isi va deschide trena si isi va scutura penele in fata acestora.

paunn

Acesta va merge cu spatele catre femela care pare receptiva, apoi se va intoarce brusc catre ea pentru a-i arata trena magnifica, dupa care face cativa pasi inapoi si se inclina catre ea. Dupa aceea masculul scoate niste sunete asemanatoare cu ale cocosului, numai ca mult mai puternice. Daca paunul reuseste sa impresioneze femela, aceasta se va alatura haremului sau, paunul fiind poligam, la fel ca majoritatea pasarilor care au un penaj impresionant.

Masculii nu joaca niciun rol in cresterea puilor, femela fiind singura care se ocupa de acestia. Femela atinge maturitatea sexuala la varsta de 2 ani, iar masculul la varsta de 3 ani. Femela face intre 6 si 12 oua de culoare maronie, din aprilie pana in septembrie. Aceasta isi depune ouale intr-un cuib aflat pe pamant si captusit cu iarba. Femela cloceste ouale timp de 28 de zile. La nastere, puii au in jur de 100 de grame si sunt acoperiti cu pene.

Acestia pot zbura la cateva saptamani dupa nastere. Acestia invata de timpuriu sa zboare pentru a se putea urca in copaci alaturi de mama lor, unde sunt feriti de pradatori. Femela ii invata apoi sa se hraneasca si sa scoata sunete. Paunii isi dezvolta trena abia incepand cu varsta de 3 ani, cand ating si maturitatea sexuala. Un paun poate trai intre 40 si 50 de ani. Paunul se afla in pericol de disparitie datorita faptului ca a fost vanat intensiv si i-a fost distrus habitatul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.