Crevetele de vizuina este o specie care apartine unui grup de crustacee foarte mare si diversificat ce face parte din familia Callianassidae si clasa Malacostraca.

Acesti creveti s-au adaptat pentru un stil de viata in vizuini, isi construiesc singuri retele de vizuini ramificate, deseori in forma de Y sau U in namolul si malul apelor putin adanci. Au organismul alungit si ingust, corpul moale, de culoare portocalie, roz sau alba. Cefalotoracele este suficient de puternic, astfel incat sa protejeze corpul de nisip si mal.

Picioarele toracice sunt mai mari la unele specii decat celelalte si prevazute cu gheare puternice care indeplinesc rolul de lopeti folosite la sapat gauri si tuneluri in namol. Partea posterioara a corpului este mai larga si folosita la impingerea pamantului scos din gaura printr-o miscare inapoi.

Crevetii de vizuina sunt mici pradatori de viermi si mici organisme marine. De regula traiesc in perechi – femela si masculul in aceeasi vizuina. In anumite regiuni acesti creveti sunt prinsi de pescari pentru a fi folositi ca momeala la pescuitul altor pesti.

Citește și:  Specii de crabi înotători din clasa Malacostraca

Una dintre cele mai comune specii este Neotrypaea californiensis care isi sapa vizuini atat pentru hranire, adapost, cat si pentru reproducere. Doar in faza initiala larvala aceasta specie poate fi pelagica, in rest isi petrece tot timpul in vizuina.

Poate fi observata in regiunile de coasta ale Oceanului Pacific din America de Nord, in golfuri si estuare, unde sapa in nisipul amestecat cu argila si materie organica si isi realizeaza tuneluri perfecte pentru o mare varietate de nevoi care tin de modul sau de viata.

Acest crevete de vizuina are corpul lung de 10 cm si un colorit portocaliu sau roz-deschis. Vizuina sapata de el are de regula doua deschideri la suprafata, astfel incat sa permita circulatia apei de mare prin sistemul ei astfel construit ca un tunel. Crevetele este preocupat mereu sa-si extinda vizuina, sa adauge noi tuneluri si sa caute in acest mod si noi surse de hrana. El sapa si in acelasi timp cerne nisipul si extrage resturile si micile organisme care traiesc in el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.