Cristeiul luptator de stepa este o pasare vioaie si zvelta care se aseamana cu prepelita. Traieste in regiunile de preerie cu ierburi inalte dar nu foarte dese din sud-estul continentului australian si este o specie nemigratoare.

Exemplarele adulte au lungimea corpului de 15-19 cm si greutatea de 40-80 g. Penajul este pestrit, asemanator la ambele sexe astfel incat este dificil de recunoscut masculul de femela. De regula femela este putin mai mare ca masculul si prezinta in zona gatului o pata alba cu mici pete negre ce se aseamana cu un guler, iar pieptul este castaniu.

In rest penajul la cristeiul luptator de stepa este in nuante de culori gri-bej-maronii, mai inchis pe partea dorsala a corpului si mai deschis pe cea ventrala, in nuante crem mai ales in zona pieptului.

Aripile sunt scurte, rotunjite, in nuante de culori maronii si negre, ii ofera posibilitatea de a avea un zbor stangaci. Capul este rotund si mic, ciocul scurt, ascutit, drept si galben, ochii sunt mici, pozitionati pe partile laterale ale capului, au irisul de culoare deschisa. Picioarele sunt scurte dar bine dezvoltate, terminate cu degete lungi prevazute cu gheare rezistente si ascutite.

Citește și:  Rața Muscovy (Cairina moschata), o pasăre din regiunile tropicale
Pedionomus torquatus
Pedionomus torquatus

Cristeiul luptator de stepa este o pasare nocturna, care are obiceiul de a se ridica pe varful degetelor, de a sta un timp scurt nemiscat pentru a observa imprejururimile, apoi prevazator se ascunde de indata in iarba inalta. Hrana acestor pasari consta din insecte, paianjeni, lacuste, gandaci, furnici, mici nevertebrate, frunze si seminte de plante graminee.

In perioada clocitului, in timpul verii, femela depune 2-5 oua galbui intr-un cuib construit intr-o adancitura in sol, il captuseste cu fire de iarba uscate si alte materii vegetale pe care le culege in jur. Ouale sunt clocite doar de mascul, apoi dupa eclozarea lor apar puii care sunt ocrotiti si hraniti tot de acesta. Speranta de viata la aceste pasari este de 10 ani in conditii de captivitate si mai putin in mediul lor natural.

Cristeiul luptator de stepa are denumirea stiintifica de Pedionomus torquatus, face parte din ordinul Charadriformes, familia Pedionomidae si este o specie in pericol de disparitie datorita restrangerii habitatului in care traieste prin extinderea agriculturii.

Video – Cristeiul luptator de stepa (Pedionomus torquatus) din Australia:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.