Cucul-gaita (Clamator glandarius) este o pasare migratoare si nomada care populeaza regiunile impadurite din Europa de Sud, Africa si Asia de Vest. Cand temperaturile incep sa scada aceasta pasare aratoasa migreaza spre un areal mai cald, astfel incat ierneaza in Africa, la sud de Sahara.

Multe exemplare sunt intalnite in zona Marii Mediterane unde sunt mari plantatii de maslini. De asemenea, locurile sale preferate sunt marginile padurilor cu arbori mari, in special adora sa stea pe ramurile stejarilor. Intotdeauna evita deserturile si muntii inalti, dar si locurile de stepa fara copaci.

Cucul-gaita este o pasare mai mare fata de cucul comun (Cuculus canorus), are coada mult mai lunga (ajunge la 22,5 cm), aripile mai largi si in general corpul mai robust. Lungimea corpului unui exemplar adult poate varia intre 35-40 cm, greutatea ajunge la 125-220 g si anvergura aripilor la 58-61 cm. Cucul comun are lungimea de cel mult 33 cm si greutatea de 125 g.

Penajul este aproximativ asemanator la cele doua sexe, doar cu mici diferente. Partea dorsala a corpului are un colorit maroniu cu marcaje albe, iar partea ventrala este gri-albicioasa. In zona gatului coloritul este alb-galbui-roscat, iar la femela creasta de pe cap este putin mai scurta decat la mascul.

Ca si alte specii de cuc si acesta isi depune ouale in cuiburile altor pasari, respectiv in cele al ciorilor, graurilor si cotofenelor. Femela depune 2-4 oua in fiecare cuib, ajunge astfel la o ponta de 12-15 oua.

blank
Cucul-gaiță

Ea depune cel mult 4 oua, cate unul in fiecare zi, apoi ia o pauza de 5-7 zile pana la depunerea celui de-al doilea grup de 4 oua. In acest mod depunerea intregii ponte dureaza un timp indelungat. Ouale sunt clocite o perioada de 2 saptamani, apoi eclozeaza si apar puii care sunt hraniti de pasarea-gazda cu larve de insecte, gandacei, lacuste, libelule, fluturi si alte insecte.

Citește și:  Macaleandru sau pasărea gușă-roșie, se hrănește cu insecte

Totusi la aceasta specie apare particularitatea ca puiul de cuc nu are obiceiul sa arunce ceilalti pui-gazda din cuib cum se intampla la celelalte specii. De asemenea, puii au avantajul de a creste mai rapid decat puii celorlalte pasari si astfel primesc mai multa mancare din ciocul pasarilor adulte si in mai putin de 10 zile ajung la jumatate din greutatea pe care trebuie sa o aiba in momentul cand incep sa zboare.

Cucul-gaita este vazut foarte rar solitar, de obicei aceste pasari traiesc in grup, au un mod de viata linistit se inteleg bine impreuna. Doar masculii sunt uneori gelosi si astfel ajung la mici conflicte intre ei din cauza femelelor. In general cei mai posesivi alunga alti masculi din jurul lor si al femelelor alese.

Confruntarile dintre ei se reduc la tipete stridente si batai din aripi, insa sunt mult mai decente decat la alte specii asemanatoare. Zborul lor este rapid, are dexteritatea unui soim, cu viraje perfecte printre crengile copacilor, iar la sol coboara doar in cazuri rare pentru a prinde probabil vreo insecta sau greier.

In cele mai multe cazuri aceasta pasare reuseste sa pacaleasca si un vanator iscusit deoarece are cantecul asemanator cu cel al unei cotofene sau gaite, poate fi un amestec puternic de sunete care sunt emise de alte pasari. Aceasta specie nu este in pericol de disparitie.

Video – Cucul-gaita (Clamator glandarius):

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.