Întrebarea din titlul articolului a fost generată de niște enunțuri pe care le-am găsit, din întâmplare, pe internet, de felul acesta: „Barcagii din Mamaia i-au îngrozit pe turiști…” (dcnews.ro), „Nu te pune cu camionagii ruși că iese urât de tot” (sport.ro) etc. Mai mult, titlul filmului „Ice Road Truckers”, pe mai multe site-uri, era tradus și scris așa: „Camionagii ghețurilor”.

Formele barcagii, camionagii, geamgii (cu doi de -i) pe de o parte, și barcagiii, camionagiii, geamgiii (cu trei de -i), pe de alta, sunt corecte toate, dar în contexte diferite. Mai exact, este vorba, în prima serie, de formele de plural nearticulat ale substantivelor respective, iar în seria a doua, de pluralul articulat.

Se spune și se scrie corect, de exemplu: E criză de barcagii și geamgii/Niște camionagii nervoși au provocat un accident etc., dar Barcagiii din Mamaia sunt nemulțumiți de locurile de muncă/Despre geamgiii din București se spune că sunt originari din Ardeal/Camionagiii din capitală au organizat un protest etc.

Explicația pentru aceste forme este următoarea: substantivele barcagiu, camionagiu, geamgiu se scriu la plural nearticulat cu doi de i (primul -i face parte din rădăcina cuvântului, iar al doilea reprezintă desinența de plural); la plural articulat se va scrie cu trei de -i – barcagiii, camionagiii, geamgiii – primul -i fiind din rădăcina cuvântului, al doilea, desinența de plural, iar al treilea, articolul hotărât.

Citește și:  Originea şi semnificaţia cuvântului mărţişor

Aceeași regulă se aplică și în cazul substantivelor copii/copiii, cafegii/cafegiii etc.

În limba română, formarea corectă a pluralului pentru anumite categorii de cuvinte poate adesea să ridice întrebări. Este esențial să înțelegem că, deși regulile gramaticale ne ghidează, există și excepții care necesită atenție. Când vine vorba de cuvinte ca barcagii, camionagii și geamgii, trebuie să analizăm atât originea cuvintelor, cât și modul în care acestea sunt utilizate în limbajul cotidian.

  • Contextul și coerența: Este important să considerăm contextul în care sunt folosite aceste cuvinte. În funcție de context, poate fi preferabilă utilizarea unei forme sau a alteia.
  • Consistența în text: Dacă alegeți o formă, este crucial să mențineți consistența pe parcursul întregului text pentru a nu crea confuzie la cititor.

Pentru o mai bună înțelegere a regulilor de formare a pluralului și a altor particularități lingvistice, vă invităm să explorați articolul nostru Cum este corect: niciun sau nici un?. Acesta va oferi o perspectivă mai amplă asupra subtilităților limbii române și vă va ajuta să evitați greșelile comune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.