Întrebarea din titlul articolului a fost generată de nişte enunţuri pe care le-am găsit, din întâmplare, pe internet, de felul acesta: “Barcagii din Mamaia i-au îngrozit pe turişti…” (dcnews.ro), “Nu te pune cu camionagii ruşi că iese urât de tot” (sport.ro) etc. Mai mult, titlul filmului “Ice Road Truckers”, pe mai multe site-uri, era tradus şi scris aşa: “Camionagii gheţurilor”.

Formele barcagii, camionagii, geamgii (cu doi de -i) pe de o parte, şi barcagiii, camionagiii, geamgiii (cu trei de -i), pe de alta, sunt corecte toate, dar în contexte diferite. Mai exact, este vorba, în prima serie, de formele de plural nearticulat ale substantivelor respective, iar în seria a doua, de pluralul articulat.

Se spune şi se scrie corect, de exemplu: E criză de barcagii şi geamgii/Nişte camionagii nervoşi au provocat un accident etc., dar Barcagiii din Mamaia sunt nemulţumiţi de locurile de muncă/Despre geamgiii din Bucureşti se spune că sunt originari din Ardeal/Camionagiii din capitală au organizat un protest etc.

Citește și:  De la sublim la ridicol nu este decât un pas – sensul şi originea expresiei

Explicaţia pentru aceste forme este următoarea: substantivele barcagiu, camionagiu, geamgiu se scriu la plural nearticulat cu doi de i (primul -i face parte din rădăcina cuvântului, iar al doilea reprezintă desinenţa de plural); la plural articulat se va scrie cu trei de -i – barcagiii, camionagiii, geamgiii – primul -i fiind din rădăcina cuvântului, al doilea, desinenţa de plural, iar al treilea, articolul hotărât.

Aceeaşi regulă se aplică şi în cazul substantivelor copii/copiii, cafegii/cafegiii etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.