În ediţia on-line a unui ziar, am citit că “încurajarea iniţiativei particulare va duce la o bună stare generală”, iar în altă parte ca “poporul vrea libertate, bună stare, cinste şi dreptate”. Dincolo de limbajul “de lemn”, obositor şi golit de sens, folosit în exprimarea acestor dorinţe “măreţe”, o altă problemă majoră, in fragmentele citate, este ortografierea structurii bună stare.

Bună stare şi bunăstare sunt omofone, adică se pronunţă identic, dar se ortografiază diferit, având sensuri diferite, în funcţie de context.

Astfel, bunăstare, un cuvânt compus prin contopire (scris într-un cuvânt) are sensul: situație materială bună, prosperă; prosperitate, belşug, bogăţie (DEX).

Bună stare este o structură alcătuită din substantivul stare şi adjectivul bună (care poate fi antepus sau postpus substantivului bună stare/stare bună), referindu-se la prezentarea/situaţia nealterată, neuzată, în care se află ceva sau cineva.

Este corect, de exemplu: Am primit coletul în bună stare/Totul este în bună stare, dar Este firesc ca fiecare să îşi dorească fericire şi bunăstare etc. Într-un cuvânt se va scrie corect şi în exemplele de la începutul articolului: “încurajarea iniţiativei particulare va duce la o bunăstare generală”, “poporul vrea libertate, bunăstare, cinste şi dreptate”.

Citește și:  Care este originea cuvântului “ticălos”?

Deşi diferenţa de sens între bună stare şi bunăstare este uşor de sesizat, mai exista un mijloc de verificare a formei corecte, in context, structura bună stare acceptând intercalarea între cei doi termeni şi a altor cuvinte, de exemplu: Am ezitat la cumpărarea unei imprimante second-hand, dar buna ei stare m-a convins.

Trebuie ştiut, de asemenea, că forma corectă de genitiv-dativ a substantivului bunăstare este bunăstării, in timp ce, in structura bună stare, flexiunea urmează regulile obisnuite pentru situatia adjectiv + substantiv (sau invers), de exemplu: Într-o societate care funcţionează după reguli moderne şi corecte, sursele bunăstării sunt multiple, dar Mentinerea bunei stări/stării bune a organismului se realizează prin hrană sănătoasă si sport etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.