Cum e corect - complet sau cel mai completDaca suntem atenti, auzim frecvent, in jurul nostru, sau constatam ca prolifereaza, in mass-media, exprimari de felul : S-a intocmit cea mai completa lista a prioritatilor/ o lista foarte completa a prioritatilor… sau La cazare, s-au asigurat conditiile cele mai optime etc. Evident, este vorba de constructii gresite, deoarece optim, de exemplu, este, la origine, un adjectiv care are sens de superlativ, iar complet exprima o insusire absoluta, deci nu accepta includerea lor in structuri in care sa fie folosite gradele de comparatie. Se va spune corect : S-a intocmit o lista completa a prioritatilor sau La cazare, s-au asigurat condiitle optime etc.

Mai exista, in limba romana, si alte adjective, in afara celor mentionate in exemplele anterioare, care nu accepta grade de comparatie, cum ar fi :

  • Adjective care, prin originea lor, sunt vechi comparative sau superlative : superior, inferior, major, exterior, posterior, anterior, ulterior, suprem, ultim, maxim, minim, extrem, minor, proxim etc.
  • Adjective care exprima o insusire care nu poate sa aiba grade diferite: complet, desavarsit, gata, asemenea, deplin, fundamental, enorm, intreg, viu, mort, oral, unic, prim, ultim, vesnic, perfect, general, principial, terminat, gigantic, incomensurabil, infinit, muncitoresc, stramosesc etc.
  • Adjective din domeniul stiintei si tehnicii: (mediu) acvatic, (industrie) energetica, (solutie) adipoasa etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.