Demult, adverb de timp, şi structura de mult (locuţiune adverbială) sunt omofone, adică se pronunţă identic, dar se scriu diferit. Prin urmare, ambele sunt corecte, dar se folosesc în contexte diferite, cu sensuri diferite. Demult este sinonim cu odinioară, însemnând cu mult timp înainte, de multă vreme. Exemplu : Toate întâmplările din basme au avut loc demult, când se « băteau munţii în capete »/ Ceea ce povesteşti tu s-a întâmplat demult etc. Se recunoaşte uşor, pentru că, în astfel de enunţuri, demult îndeplineşte funcţia de complement de timp, care răspunde la întrebarea când ?

De mult (scris în două cuvinte) este o locuţiune adverbială, cu sensul: de vreme îndelungată. Exemplu : Ei nu ne-au mai vizitat de mult/De mult nu am mai fost pus în faţa unei situaţii atât de dificile etc. Aceasta locuţiune adverbială răspunde la întrebarea de când ? (în acest mod, prin întrebare – când ?/de când ? –  putându-se face diferenţa de către cei care mai au ezitări în privinţa înţelesurilor, respectiv a scrierii celor două părţi de vorbire – demult/de mult).

Citește și:  Ce înseamnă şi care este originea expresiei “Nihil sine Deo”?

Mai există o situaţie distinctă, din punct de vedere morfologic si sintactic, a construcţiei de când, aceea în care este vorba de prepoziţia de + adjectivul mult, ca în exemplele urmatoare : Atât de multă îndrăzneală i-a trebuit, pentru a lua această hotărâre !/Toţi au dat dovadă de mult curaj în această împrejurare etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.