Cele două cuvinte din titlul articolului – „dental” și „dentar” – sunt paronime (asemănătoare ca formă, dar cu sensuri diferite). Prin urmare, ambele forme sunt corecte, dar înțelesul lor diferă și, deci, nu pot fi utilizate în aceleași contexte.

În lumea terminologiei medicale, confuzia între termenii dental și dentar este destul de comună. Ambii termeni se referă la tot ceea ce este legat de dinți, dar sunt folosiți în contexte diferite. Dental se referă adesea la ceva legat strict de dinți, în timp ce ‘dentar’ poate fi utilizat pentru a descrie ceva ce are legătură mai largă cu gura sau cu maxilarele.

Dental” este un adjectiv neologic, un împrumut din limba franceză (unde se scrie și se pronunță la fel – fr. dental), având sensul: (În sintagma) Consoană dentală (și substantivat, f.) = care se articulează prin apropierea vârfului limbii de dinții incisivi superiori sau inferiori (DEX). Consoane dentale sunt, de exemplu, în limba română, t, ț, s (consoane dentale surde) și d, z, n, l, r (consoane dentale sonore).

Citește și:  Pânza Penelopei – sensul şi originea expresiei

Este important să folosim termenii dental și dentar în mod corect pentru a evita confuzia. De exemplu, igiena dentară se referă la curățenia întregii guri, nu doar a dinților. Înțelegând aceste nuanțe, ne putem îmbunătăți comunicarea, atât în context profesional, cât și în cel cotidian.

Dentar” este tot un adjectiv (din fr. dentaire, lat. dentarius), care înseamnă: 1. de dinte, al dinților, privitor la dinți; nerv dentar, pulpă dentară, medicina dentară; 2. de dentist, care aparține dentistului, privitor la dentist (DEX).

Se va spune corect, așadar, de exemplu: Am programare la cabinetul dentar / Intenționez să fac un implant dentar / Durerile dentare sunt chinuitoare etc., dar: Fonetica se ocupă de studiul sunetelor, inclusiv de consoanele dentale / El are o problemă cu pronunția dentalelor / consoanelor dentale etc.

Pentru a evita erorile comune în utilizarea termenilor dental și dentar, este esențial să cunoaștem contextul și semnificația fiecărui cuvânt. De asemenea, este util să consultăm resurse suplimentare pentru a ne lărgi înțelegerea termenilor medicali. Descoperă mai multe despre utilizarea corectă a cuvintelor în limba română accesând acest articol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.