Substantivul din titlul articolului denumeşte un material frecvent utilizat şi, adeseori, am constatat ezitarea multor vorbitori în privinţa alegerii formei corecte – gips sau ghips. De altfel, şi la o simplă căutare pe internet se poate observa folosirea ambelor variante, mai mult, chiar într-un Dicţionar de termeni medicali am găsit forma greşită a cuvântului.

Trebuie ştiut că, deşi substantivul provine din germ. gips, fr. gyps (având ca etimon lat. gypsum), ceea ce ar putea justifica varianta gips, singura formă corectă, menţionată în DEX şi în DOOM (Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române) este ghips.

Ghipsul (cu pluralul ghipsuri) este : 1. Sulfat natural hidratat de calciu, incolor sau divers colorat, cu aspect sticlos, sidefos ori mătăsos, cu duritate mică, având numeroase utilizări în industrie; Expr. A pune în ghips = a imobiliza un membru sau o parte a corpului (care prezintă o fractură sau o fisură) cu ajutorul unui pansament făcut din ghips (1). 2. Obiect sau ornament arhitectonic făcut din ghips (DEX). Pentru cei care sunt interesaţi de chimie sau care au cunoştinţe în domeniu, formula chimică a ghipsului este CaSO4 •  2 H2O (sulfat hidrat de calciu).

Citește și:  Cum este corect – a pare/a părea, a cade/a cădea, a place/a plăcea, a tace/a tăcea, a bate/a bătea?

Ipsosul, în schimb, este: un praf alb obţinut prin deshidratarea totală sau parţială a ghipsului măcinat şi încălzit în fierbătoare speciale, folosit ca liant. – din ngr. ghípsos (DEX). Prin urmare, este greşită folosirea substantivului ipsos ca sinonim pentru ghips.

Se va spune corect, de exemplu: A fost necesar să i se pună mâna în ghips, după accidentul suferit/Mulajul acesta este făcut din ghips/Decoraţiunile exterioare ale acestei clădiri sunt realizate din ghips/Am reparat fisura din peretele camerei cu ipsos etc.

1 COMENTARIU

  1. ,,Singura formă corectă, menţionată în DEX şi în DOOM (Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române) este ghips.,, Dar dex-ul nu explică din ce motive este această formă corectă!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.