În primul rând, forma corectă de infinitiv a acestui verb este „a plăcea” (nu „a place”, cum se poate auzi destul de des). Ținând seama de această precizare, vom avea în vedere că „a plăcea” se conjugă corect astfel:

  • La modul indicativ, timpul prezent – eu plac, tu placi, el/ea place, noi plăcem, voi plăceti, ei/ele plac;
  • La indicativ, imperfect: eu plăceam, tu plăceai, el/ea plăcea, noi plăceam etc.
  • La indicativ, viitor: eu voi plăcea, tu vei plăcea, el/ea va plăcea etc.
  • La modul conjunctiv, prezent: eu să plac, tu să placi, el/ea să placă, noi să plăcem, voi să plăceti, ei/ele să placă ;
  • La condițional, prezent: eu aș plăcea, tu ai plăcea, el/ea ar plăcea etc.

În limba română, expresiile îmi place de cineva și îmi place cineva sunt adesea confundate. Îmi place de cineva sugerează o atracție sau o simpatie față de o persoană, în timp ce ‘îmi place cineva’ poate indica un interes general sau o plăcere fără implicații emoționale profunde. Înțelegerea diferenței dintre aceste două poate îmbunătăți precizia exprimării sentimentelor.

Alte moduri și timpuri, care nu au fost prezentate în rândurile de mai sus, nu ridică probleme în privința formelor corecte. Este important, de asemenea, de menționat că acest verb – „a plăcea” – nu are forme de imperativ, nu din motive de ordin gramatical, ci pentru că sensul cuvântului exclude ideea de poruncă, îndemn, specifică imperativului ; ar fi, prin urmare, nepotrivit, să spunem: „Placi ! Plăceti !”

În privința structurilor din titlul articolului – „imi place de cineva” sau „imi place cineva” – singura corectă este „imi place cineva”, deoarece „cineva” este subiectul („Cineva imi place”), în acest enunț, pronumele personal de persoană întâi – „imi” – având rolul de complement indirect („cui place ? – mie/ imi”), iar prezența prepoziției „de” ar fi complet nejustificată.

Exemple comune

Analizează contexte diferite în care se folosesc aceste expresii. De exemplu, îmi place de tine este o declarație personală și directă a sentimentelor, în timp ce îmi place cineva poate fi folosit când vorbești despre preferințele generale sau despre persoane fără a specifica o conexiune emoțională.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.