Trăim într-o epocă în care ne grăbim, în toate, în acţiunile noastre, în deciziile noastre şi chiar în felul în care vorbim. Până la urmă, s-ar putea gândi unii, ce importanţă mai are dacă spun Aş vrea să cumpăr două îngheţate/ îngheţăţi. Rezultatul e acelaşi, voi cumpăra, probabil, două îngheţate/ îngheţăţi, care vor avea gustul la fel, indiferent cum pronunţ cuvântul care le denumeşte. Numai că « sănătatea » unei limbi este la fel de importantă ca orice alt aspect al vieţii noastre, deoarece exprima gradul de cultură al unui popor, al fiecărui individ în parte, de care, indirect, depind multe altele.Cum e corect - inghetate sau inghetati

Evident, singura formă corectă de plural a substantivului îngheţată este îngheţate. Acest substantiv provine din forma de feminin a adjectivului corespunzător, referindu-se la crema de fructe, cacao, ouă etc. răcită până la solidificare/ (cremă) îngheţată. Apariţia unei variante incorecte – îngheţăţi – se explică, probabil, prin confuzia cu forma de masculin, plural, a adjectivului – copaci îngheţaţi, de exemplu.

Citește și:  Originea unei expresii – “Banii nu au miros”

Prin urmare, singura variantă corectă de plural, pentru substantivul din titlul articolului, este îngheţate : Prefer îngheţatele cu fructe/ Îngheţatele cu frişcă au un gust deosebit etc.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.