Intrucat si intru cat reprezinta un cuvant, respectiv o structura – ambele corecte – care se pronunta la fel (sunt omofone), dar se scriu diferit, in functie de contextul lingvistic in care sunt utilizate. Astfel, potrivit DEX (Dictionarul explicativ al limbii romane), intrucat (scris intr-un cuvant) poate avea diverse valori morfologice si sensuri :Cum este corect - intrucat sau intru cat

  • intrucat (conjunctie) – inseamna deoarece, fiindca, pentru ca : Intrucat a fost bolnav, a lipsit mai multe zile de la scoala/ Intrucat stiu ca nu a gresit, vreau sa il ajut/ Va reusi, intrucat are multa determinare in tot ceea ce face etc.
  • intrucat (cu valoare adverbiala) – are sensul, usor invechit, de incat/ cat : Intrucat (cat) i-a fost de folos interventia mea, nu stiu sa spun cu exactitate etc.

Intru cat (scris in doua cuvinte) este o structura alcatuita din prepozitie + adverb, cu sensul in ce masura : Nu inteleg intru cat (in ce masura) ideea ta e mai buna.

In mod similar, intrucatva (scris intr-un cuvant, cu valoare de adverb) inseamna putin, oarecum, nitel, intr-o oarecare masura. Exemplu :  Cunoastea intrucatva regulile casei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.