În limbajul curent, chiar în cel al elevilor de liceu, pe internet, în mass-media, frecvent se fac greșeli în ortografierea și pronunția substantivelor din titlul articolului. Iată câteva exemple alese la întâmplare dintre nenumăratele pe care le afișează site-urile, blogurile, comentariile cititorilor etc.: „Un liceean a fost condamnat la cinci ani de închisoare” (click.ro), „Un liceean a fost desemnat «Elevul anului»” (iasitvlife.ro), „Gestul emoționant făcut de un liceean” (stirileprotv.ro), „Ești liceean și ai idei de proiecte?” (evz.ro) etc.

În lumea limbii române, formele cuvintelor pot adesea să creeze confuzii. De exemplu, cum este corect: să scriem licean sau liceean? Această întrebare nu este doar o simplă curiozitate lingvistică, ci reflectă nevoia de a înțelege profund structura și regulile limbii noastre. În continuare, vom explora nu numai aceste forme, dar și alte dileme similare, ajutându-te să îți îmbunătățești scrierea și exprimarea.

Așadar, liceean sau licean, liceancă sau liceană, liceie sau licee?

Trebuie știut că forma corectă de nominativ-acuzativ singular, masculin (pentru primul substantiv menționat în titlu), un împrumut din limba franceză – lyceen – este licean (cu un e). În schimb, la plural, indiferent de caz (nominativ, acuzativ, genitiv, dativ), se va ortografia cu doi e, ceea ce ar trebui să se simtă și în felul în care se pronunță cuvântul – liceeni/liceenii (cu articol hotărât)/unor liceeni/liceenilor.

Citește și:  Cum este corect – literar sau literal?

În privința formelor de feminin, o primă precizare importantă este aceea că forma liceancă nu este corectă (literară), singura admisă fiind liceană (cu un e și nu în -ancă, ci cu terminația -ană). La cazurile genitiv-dativ, singular, ca și la plural, indiferent de caz, se ortografiază cu doi e – liceenei/liceene/liceenelor/unor liceene.

Substantivul liceu (din fr. lycee, lat. lyceum), are ca formă de plural corectă licee (cu doi -e, nu cu -ie), dublarea vocalei e păstrându-se și la genitiv-dativ singular (care se formează de la forma de plural) – liceelor/unor licee.

În concluzie, formele corecte sunt: licean, liceeni, liceană, liceene, unui licean, unor liceeni, unei liceene, unor liceene, liceenilor, liceenelor, licee, liceelor, unor licee etc.

Pentru mai multe clarificări și exemple, vizitează și articolul nostru despre cum este corect: aicea sau aici, acuma sau acum. Prin îmbunătățirea continuă a cunoștințelor tale de gramatică, vei deveni mai încrezător în utilizarea limbii române.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.