Structura din titlul articolului, cu valoare adjectivală sau adverbială, este frecvent utilizată, mai ales o putem vedea afișată când se precizează cum funcționează un magazin, o benzinărie etc. sau în orice altă situație când este vorba de servicii către populație. Lăsând deoparte nonsensurile de felul celui pe care l-am găsit pe un site al unei firme de curierat rapid, în care se preciza că firma respectivă are „puncte județene deschise NON STOP, de luni până sâmbătă la ora 16” (prioripost.ro), întrebarea este cum se scrie corect – non stop, nonstop sau non-stop?

Deruta ar fi și mai mare dacă cineva ar citi, din întâmplare, de exemplu, opinia unei autoare de articole despre forme corecte/incorecte în limba română, care afirmă categoric: „Ce mă enervează serios însă, este faptul că lumea îl desparte pe non de restul cuvântului. Săracul. Am căutat pe Google nonstop, iar el mă întreabă dacă am vrut să scriu non stop. Ești tâmpit? Nu, nu am vrut să scriu non stop.

Îmi merge bine space-ul. Nici non-stop n-am vrut să scriu. Am vrut să scriu legat că sunt șmecheră. Așa scriu eu, legat: nonstop, nonconformism, nonvaloare, nonșalanță, nonculoare, nonexistență, nonsens, nonmaterie, nonformal, nonficțional, nondiscriminare, nonfigurativ, nonprofit și nu mai știu acum. Pentru că așa se scriu ele în limba noastră cea dulce, legat!”(ioanamiroiu.wordpress.com).

Citește și:  Cum este corect – „niciun” sau „nici un”

Este adevărat că în DEX, ediția 1998 (Dicționarul explicativ al limbii române), este consemnată forma nonstop (într-un cuvânt), cu explicația: (Care este) fără întrerupere; continuu. – Din engl., fr. non-stop.

În schimb, DOOM (Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române), ediția 2005, consemnează ca singura formă corectă non-stop (cu cratimă). În astfel de cazuri, se respectă precizarea din DOOM, ediția cea mai recentă, în care opțiunea pentru varianta cu cratimă se explică și prin faptul că este corectă respectarea ortografiei din limba din care a fost împrumutat cuvântul (în cazul acesta, franceza, engleza), mai ales că non-stop a devenit un termen internațional.

Cum să folosești corect NON-STOP sau nonstop în context: Este important să cunoști contextul și normele gramaticale când alegi între NON-STOP și nonstop. În discursuri formale sau scrieri academice, alegeți forma care respectă cel mai bine regulile lingvistice stabilite. De exemplu, Magazinul este deschis NON-STOP versus Serviciul este nonstop.

Explorarea altor dileme lingvistice: Dacă te confrunți adesea cu dileme similare, te încurajăm să explorezi și alte articole din secțiunea de gramatică a site-ului nostru. De exemplu, învață când este corect să scrii aicea sau aici, vizitând Cum este corect: aicea sau aici, acuma sau acum?.

2 COMENTARII

  1. Presupun ca te referi la faptul ca, in timp ce non-stop se scrie cu cratima, nonsalanta de scrie intr-un cuvant! Da, asa este corect!… Nonsalanta este tot un imprumut din limba franceza si se respecta, si in cazul lui, grafia din limba de provenienta – fr. nonchalance.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.