Toată lumea cunoaște obiectul denumit de substantivele din titlul articolului, numai că, în uzul limbii, putem auzi diverse variante ale formelor de plural. Așadar, „portofeluri” sau „portofele”, „pormonele” sau „portmonee”?
În limba română, forma corectă pentru pluralul cuvântului portofel este portofele. Aceasta este o regulă comună de formare a pluralului pentru substantivul masculin care se termină în el. Deși ‘portofeluri’ poate părea o formă plauzibilă, nu este acceptată conform normelor actuale ale limbii române. Este esențial să înțelegem și să aplicăm corect aceste reguli pentru a asigura o comunicare clară și corectă, mai ales în contexte formale sau scrise.
În primul rând, trebuie știut că ambele substantive – portofel, portmoneu – sunt corecte, împrumuturi din limba franceză – fr. porte-feuille, respectiv port-monnaie. În limba română, spre deosebire de limba franceză, se scriu fără cratimă.
Portofelul, conform DEX, este un obiect din piele, din material plastic etc., în forma unor coperți mici, cu mai multe despărțituri interioare, în care se păstrează bani, acte etc., iar portmoneul este un obiect din piele, din pânză etc., în care se țin, de obicei, banii mărunți.
În privința formelor de plural ale acestor substantive de genul neutru, singurele acceptate ca fiind corecte sunt „portofele” și „portmonee”.
De exemplu, corect este să spunem Am cumpărat mai multe portofele pentru a le oferi cadou prietenilor. Utilizarea termenului corect nu numai că demonstrează cunoștințe lingvistice solide, dar ajută și la menținerea clarității comunicării. În discuțiile zilnice sau în textele scrise, alegerea cuvintelor corecte reflectă profesionalism și atenție la detalii. Pentru mai multe informații despre formarea corectă a pluralului și alte dileme lingvistice, consultați ghidul nostru detaliat.