Dacă în limbajul oral, uneori, greșelile în pronunțarea unor cuvinte sunt mai puțin evidente, în scris, acestea nu sunt nici măcar tolerabile. Este și cazul adjectivului din titlul articolului – respectos sau respectuos? Mai mult, este greu de crezut că mass-media, care ar trebui să fie un etalon în privința exprimării în limba română, abundă în astfel de erori.

Iată câteva exemple de pe site-uri cupretenții”: „Înțepături între Antonescu și Dragnea: Un pic mai respectos…”(stirileprotv.ro), „Președintele României ar trebui să aibă o calitate obligatorie: Să fii respectos…”(m.b1.ro), „situația cere să fii respectos” (crestinortodox.ro), „Am să le povestesc că nu e vorba doar de un post de televiziune care… nu te-a învățat când ieși din casă să fii respectos cu semenii tăi…”(dcnews.ro) etc.

Normele lingvistice indică faptul că terminația corectă a adjectivului în discuție este respectuos (din fr. respectueux). Din aceeași categorie fac parte și alte adjective, precum: somptuos, dezastruos, monstruos, afectuos etc.

Mulți vorbitori ai limbii române se confruntă adesea cu dileme legate de ortografia corectă a cuvintelor, inclusiv confuzia frecventă între respectos și respectuos. Este esențial să înțelegem că respectuos este termenul corect, reflectând atitudinea plină de respect a unei persoane. Pe de altă parte, respectos nu este recunoscut de normele actuale ale limbii române ca fiind corect.

Citește și:  Anima şi animus – originea şi semnificaţia acestor arhetipuri

În comunicarea cotidiană, precizia și corectitudinea folosirii cuvintelor pot avea un impact semnificativ asupra percepției și clarității mesajului transmis. Astfel, a alege cuvântul corect nu doar că îmbunătățește calitatea comunicării, dar demonstrează și un respect profund pentru interlocutor și pentru limba în care comunicăm.

Pentru cei interesați de clarificarea altor dubii lingvistice și îmbunătățirea abilităților de scriere, este recomandat să consultați articolul nostru despre cum este corect: cunoștință sau cunoștiință. Aici veți găsi sfaturi utile și informații detaliate care vă vor ajuta să evitați greșeli comune și să folosiți limbajul în mod eficient și precis.

Formele de feminin corespunzătoare sunt: respectuoasă, somptuoasă, afectuoasă etc., iar cele de plural masculin/feminin: respectuoși/respectuoase, somptuoși/somptuoase, afectuoși/afectuoase etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.