Verbele din titlul articolului sunt la modul conjunctiv, care se poate recunoaşte uşor după conjuncţia , cu ajutorul căreia se formează, exprimând o acţiune nerealizată, dar care se poate realiza.

Mulţi vorbitori de limba română întâmpina dificultăţi atunci când este vorba de ortografierea acestor verbe – tu să vi/să ţi/să fi/să scri sau tu să vii/să ţii/să fii/să scrii – unele dintre ele fiind neregulate, de aici şi ezitarea în scrierea cu unul sau doi –i.
Trebuie ştiut că formele corecte, la persoana a doua singular, ale verbelor menţionate, sunt cele cu doi –i (primul făcând parte din rădăcina cuvântului, iar al doilea fiind desinenţa – element morfologic care exprimă numărul şi persoana) – tu să vii/tu să ţii/tu să fii/ tu să scrii.

Tot cu doi –i, la persoana a doua, singular, a modului conjunctiv, timpul prezent, se scriu şi derivatele verbelor a ţine, a veni, a deveni, a scriea susţine (tu să susţii), a deţine (tu să deţii), a reţine (tu să reţii), a reveni (tu să revii), a preveni (tu să previi), a redeveni (tu  să redevii), a rescrie (tu să rescrii), a prescrie (tu  să prescrii), a transcrie (tu să transcrii), a subscrie (tu să subscrii), a descrie (tu să descrii) etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.