Frecvent, în mass-media (televiziune, presa scrisă etc.), dăm peste formulări în care cuvântul „veleitate” este „exploatat” la maximum, în cele mai variate și neașteptate contexte (exemplele sunt luate, la întâmplare, de pe internet): „Concursuri pentru cei cu veleități literare…” (http://ideilarece.wordpress.com/2013/12/09/concursuri-pentru-cei-cu-veleitati-literare/), „Polițist cu veleități de ninja” (http://observator.tv/extern/politist-cu-veleitati-de-ninja-14363.html), „Sibiu are veleități de capitală europeană” (http://www.mediafax.ro/politic/senator-pnl-nu-avem-motive-de-galceava-sibiu-are-veleitati-de-capitala-regionala-10655831), „O familie regală cu veleități sportive” (http://vacantierul.ro/regii-romaniei-pe-schiuri-o-familie-regala-cu-veleitati-sportive/) etc. Sunt așa de multe exemple de acest fel încât pare că ziariștii au făcut o adevărată obsesie pentru acest cuvânt.
Veleități, potrivit DEX (Dicționarul explicativ al limbii române), înseamnă dorință, pretenție, ambiție nejustificată (din francezescul velleite).
Înțelegerea corectă a termenilor veleități și calități este esențială pentru orice vorbitor al limbii române. Veleități se referă la aspirații sau dorințe fără o bază solidă, în timp ce calități desemnează trăsăturile pozitive ale unei persoane sau lucruri. Diferențierea corectă între acești termeni ne permite să ne exprimăm ideile mai clar și să evităm ambiguitățile.
Prin urmare, enunțuri de felul celor de mai sus sunt incorecte, având în vedere că mesajul pe care vor să îl transmită ar trebui să fie unul pozitiv. Așadar, „Concursurile literare” trebuie să fie pentru cei care au „talent/inclinații literare”, nu veleități (pretenții), „polițistul” și el, probabil că avea „calități de ninja”, „Sibiul are caracteristici de capitală europeană” etc.
A spune despre cineva că „are veleități care îl recomandă ca președinte de companie” este un nonsens, „veleitățile” neputându-l „recomanda”, dar corect se poate spune „X are calități care îl recomandă ca președinte de companie”. În schimb, dacă spunem „X susține că are veleități de scriitor”, sensul este de „pretenții nejustificate”.
În concluzie, alegeți cuvintele cu grijă pentru a reflecta exact ceea ce intenționați să transmiteți. Fie că vorbim despre veleități sau calități, fiecare cuvânt are locul său specific în limbaj. Pentru a extinde gama de cunoștințe și a evita confuziile comune, te încurajăm să explorezi și alte articole de gramatică, precum cum este corect: niciun sau nici un. Aceasta te va ajuta să navighezi prin subtilitățile limbii și să te exprimi cu mai mare acuratețe.
Eu cred ca o persoana cu calitati literare scrie carti. Concursurile sunt pentru cei cu veleitati, adica pentru cei care inca nu au o confirmare a talentului din simplul motiv ca nu prea il au. Aici ma includ si pe mine. Chiar am participat si am castigat la unul dintre concursurile despre care am scris. Insa nu consider ca am calitati, ci veleitati.
Ce vreau sa spun este ca e posibil ca termenul sa fie folosit in cunostinta de cauza, cu o tenta ironic-umoristica la adresa subiectului.