Ziua de 1 Decembrie este o zi plina de emotie pentru cei care inca mai au spiritul de roman si pentru cei care poate se mandresc ca traiesc in aceasta tara, dar de cele mai multe ori asa de mult gafeaza incat parca nici nu-ti vine sa crezi ca sunt intr-adevar oameni cu stare patriotica. Cum sarbatoresc romanii ziua de 1 Decembrie?! Destul de haotic, am putea spune, avand in vedere ca printre concertele si paradele ce se organizeaza cu prilejul acestei zile, se intampla in fiecare an sa vezi pe la stirile de la ora sapte fel si fel de nenorociri care te umplu de teama, de frica de a mai iesi pe strazi si de panica de a te mai face una cu natiunea.

Cum sarbatoresc romanii ziua de 1 decembrie
Cum sarbatoresc romanii ziua de 1 decembrie sursa: www.republikanews.ro/galerie-foto-video-ploiestenii-sarbatoresc-romaneste-de-1-decembrie/

In fond, totul pare de cativa ani buni, doar o harababura, un pretext pentru romani de a iesi din casa si de a aglomera strazile, cu gandul ca dintr-o data parca ceva s-a trezit in ei. Orasele cele mai mari oficiaza parade, depuneri de flori la statuile diversilor lideri, care se spune ca si-ar fi dat viata pentru unirea unei tari care in cele din urma a ajuns in stadiul in care a ajuns, in plina criza financiara, in plin impas economic, in deriva, plina de hotii si de manipulari in masa, iar lista poate continua.

Insa aceste aspecte se pare ca nu ar mai fi asa de importante in momentul in care primarii oraselor organizeaza targuri si adunari nationale, in cadrul carora ii cinstesc pe alegatorii lor cu traditionalii mititei (care nu sunt tocmai traditionali romanesti) si cu un vin fiert, ca asa-i romanu’, cand se-nveseleste: bea si iubeste orice i se intampla. Cum sarbatoresc romanii ziua de 1 decembrie ramane un semn de intrebare din simplul fapt ca nu se poate spune tocmai ca o sarbatoresc, ci pur si simplu ca profita de ea, de motiv, de pretext si de asa zisele surprize venite din partea liderilor oraselor.

Targuri, parade si adunari

In cadrul zilei cu pricina, zi in care Marea Unire iese la iveala iar din toate apartamentele si casele orasului ies oameni impanzind strazile, se organizeaza de obicei parade simbolice ale ofiterilor din cadrul armatei, acestea lasandu-se cu trageri de arma, comenzi executate si marsuri. Este o activitate mai mult simbolica, avand in vedere ca nu toti romanii sunt entuziasmati de ea, lasandu-se poate o clipa uimiti de moment daca se intampla sa treaca prin zona respectiva. Insa romanii sarbatoresc ziua de 1 Decembrie intr-o maniera mult mai eleganta.

Citește și:  Personalitatile Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 in coordonatele istorice

Avand in vedere ca se organizeaza in fiecare oras concerte cu muzica populara, simbolul traditiei romanesti de altfel, in pietele si parcurile oraselor se aduna oameni de toate varstele, dar adesea vezi mai mult batrani, cupluri de tineri casatoriti cu copii de mana, batrani singuri sau cu perechea de-o viata, cea alaturi de care au simtit nefastele zile ale comunismului si probabil ca le rememoreaza in cadrul acestor contexte, ducandu-le dorul sau dimpotriva acuzandu-le. Cum ziua nationala a Romaniei este organizata chiar in prima zi a primei luni de iarna, primariile oraselor profita de acest aspect, de putini ani incoace pentru a deschide si targurile de Craciun, organizate de regula in centrul fiecarui oras.

Desi se pare ca e destul de devreme sa simtim Craciunul, avand in vedere ca el este abia peste inca trei saptamani, dar odata cu adoptarea acestui gen de promovare a sarbatorilor de iarna, s-au occidentalizat si romanii. In preajma zilei de 1 Decembrie romanii sarbatoresc si in cadrul unor restaurante mai selecte, ori in diverse baruri, mergand la concerte cu trupe autohtone, pentru ca frigul de afara nu le mai permite sa piarda vremea in fata unei scene amplasate in aer liber.

Cum sarbatoresc romanii ziua de 1 decembrie
Cum sarbatoresc romanii ziua de 1 decembrie sursa: www.adrmuntenia.ro/la-multi-ani-romania-la-multi-ani-romani/news/1141

Paradele organizate sunt de mai multe tipuri si vizeaza mai multe categorii de clase sociale, de varsta, insa in definitiv centreaza acelasi subiect si anume unirea romanilor. In unele orase se organizeaza activitati si pentru cei mici, spre exemplu parada de baloane, pe care acestia scriu mesaje si apoi le dau drumul in aer. Nu trebuie uitat in ultimul rand ca un alt mod prin care sarbatoresc romanii ziua de 1 Decembrie este prin Hora Unirii si prin cantatul imnului national. Toate aceste activitati se repeta de la an la an, totul devenind un fel de traditie, in unele locuri oamenii isi pun drapeluri la geam pentru a aminti de toate intamplarile si pentru a cinsti astfel ziua iar in unele parti oamenii par ca au si uitat ce s-a intamplat cu cateva decenii in urma.

In defnitiv, nimic nu-i mai poate scoate din starea de letargie, desi politicienii au gasit o metoda: organizeaza mese festive in centrul oraselor sau in cadrul pietelor si al targurilor, unde cinstesc romanii, acestia imbulzindu-se cu mic cu mare sa prinda ceva si pentru la pachet, iar daca nu sunt norocosi atunci merg in continuare catre alte zari cu gandul ca va mai fi ceva si la anul. La multi ani, Romania! La multi ani, romani de pretutindeni!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.