Redactarea de texte pe computer presupune, printre altele, respectarea unor reguli referitoare la utilizarea semnelor de ortografie şi punctuaţie. Distincţia pe care gramaticile tradiţionale o fac între semnele ortografice (cratimă, de exemplu) şi semnele de punctuaţie (de exemplu, punctul, virgula etc.) este, conform DOOM (Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române), oarecum artificială, deoarece ambele categorii vizează, în sens larg, scrierea corectă (adică ortografia).

Iată câteva dintre aceste reguli, care nu se referă, in mod special, la explicaţia gramaticală a utilizării lor, ci strict la redactare, unele dintre aceste norme fiind ignorate de mulţi dintre cei care desfăşoară o astfel de activitate sau care se afla la început de drum în această privinţă :

  • Bara oblică se foloseşte în formule distributive referitoare la unităţi de măsură (Km/h, m/s etc.), în structura actelor normative (Legea nr.10/2008, OUG nr.5/2011 etc.), în scrierea numeralelor fracţionare (2/4, 1/10 etc.) sau pentru a indica alternative (şi/sau etc.).

Atenţie ! Bara oblică nu este precedată, nici urmată de blanc (spaţiu liber), conform DOOM, p. XXXIX.

  • Blancul înseamnă absenţa oricărui semn şi are rolul de a separa cuvintele între ele, elementele componente ale unei abrevieri, atunci când nu se foloseşte punctul etc.

Atenţie ! În scrisul (de tipar, la calculator, la maşină), blancul nu preceda, de regulă, semnele de punctuaţie, dar le urmează.

  • Cratima îndeplineşte foarte multe roluri (leagă cuvinte pronunţate fără pauză, elemente ale cuvintelor compuse, ale abrevierilor etc.)
Citește și:  Cârstovul - Înălţarea Sfintei Cruci

Atenţie ! Cratima nu este precedată sau urmată de blanc.

  • Linia de pauză este folosită în cadrul titlurilor compuse din doua sau mai multe părţi, pentru a delimita construcţiile incidente, în interiorul propoziţiilor, în construcţiile eliptice, pentru a marca lipsa predicatului etc.

Atenţie ! Linia de pauză este precedată şi urmată de blanc. Singura situaţie când nu este precedată, nici urmată de spaţiu (blanc) este cea în care apare ca semn ortografic în scrierea unor cuvinte compuse complexe, în care cel puţin unul este compus scris cu cratimă (exemplu : nord-nord-est, est-sud-vest etc.).

  • Punctul care marchează sfârşitul propoziţiei sau al frazei este urmat de blanc. Nu este precedat şi nici urmat de blanc în interiorul abrevierilor – s.a.m.d., s.c., a.c. etc.
  • Virgula nu este precedată, dar este urmată, întotdeauna de blanc.
  • Parantezele rotunde sau pătrate, ghilimelele sunt precedateşi urmate de blanc (dar nu se lasa spaţiu, în interior, între prima paranteză/ ghilimele şi textul care urmează, nici după cuvântul care preceda închiderea parantezei sau a ghilimelelor).
  • Două puncte, punctul şi virgula – aceste semne de punctuaţie nu sunt precedate, dar sunt urmate de blanc.
  • Apostroful, dacă apare în interiorul cuvintelor, nu este nici precedat, nici urmat de blanc (ex. : dom’le, five o’clock, ante-’89 etc.), la început de cuvânt este, desigur, precedat, dar nu urmat de blanc (ex. : ’89. ‘918 etc.), iar la sfârşit de cuvânt este urmat de blanc (ex. : far’de, pân’ să etc.).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.