In permanenta incercare de a pastra sau, cel putin, de a prelungi tineretea organismului uman, cercetatorii au experimentat aplicarea curentului electric in tratarea efectelor nedorite ale imbatranirii, in special la nivel facial. Acesta este scopul precis al curentului galvanic, folosit, cu precadere, de catre medicii esteticieni pentru a elimina ridurile, pentru a reda tenului supletea si fermitatea. Tratamentele galvanice pot fi valorificate, insa, si in alte scopuri medicale, in stimularea proceselor de vindecare a organismului (recuperarea unor functii partial pierdute), pentru facilitarea cresterii parului si pentru a-i amplifica stralucirea, pentru a masura biofeedback-ul (detectarea si atenuarea starilor emotionale excesive), pentru a controla echilibrul organismului, si extra-medical, de exemplu, in functionarea detectorului de minciuni. Curentii galvanici au fost utilizati in domeniul medicinei de zeci de ani, in tratarea reumatismului, a intinderilor musculare, a discopatiei, spondilozei, durerilor de spate, artritei etc., fiind considerati extrem de siguri si eficienti, atunci cand sunt aplicati corespunzator. La mijlocul secolului trecut, medicii rusi angajati la loturile sportive nationale, se foloseau frecvent de diverse terapii pe baza de curenti galvanici, in formarea unor atleti de elita.

Istoria curentilor galvanici

Istoria curentilor galvanici
Istoria curentilor galvanici sursa: ru.aliexpress.com/item/32912394121.html

In secolul al XVIII-lea, medicul si fizicianul de origine italiana, Luigi Galvani, reuseste sa creeze un flux continuu de electricitate, care a si primit ca denumire numele savantului (curent galvanic), pornind de la un experiment cu picioare de broasca, in cadrul caruia a observat ca muschii se inervau, in momentul in care erau strabatuti de un flux de electricitate. Primele aplicatii ale descoperirii sale au fost legate de tratamentul hiperhidrozei (transpiratia excesiva) sau al muschilor lezati din diverse motive.

Curentii cu voltaje foarte mici au inceput sa fie folositi inca de acum 50 de ani pentru ameliorarea aspectului pielii, prin stimularea penetrarii in piele a medicamentelor, procedura noninvaziva, care se numeste ionoforeza. Majoritatea aparatelor care folosesc curentul galvanic au cate doi electrozi – unul este tinut de persoana care primeste tratamentul, in timp ce al doilea este manevrat in jurul pielii dintr-o anumita regiune, de catre medicul care aplica tratamenul local. In aceasta maniera se creeaza un circuit simplu, in care curentul galvanic, in functie de polaritatea si de aciditatea sau alcalinitatea produsului aplicat, va determina o reactie chimica  in zona in care electrodul este aplicat.

Curentii galvanici si tratamentele faciale

Curentii galvanici si tratamentele faciale
Curentii galvanici si tratamentele faciale sursa: allure.com/story/aesthetician-georgia-louise-glopulse-galvanic-current-device

Tratamente faciale de aceasta natura se pot face in cazul persoanelor care sufera de acnee severa sau au puncte negre care apar din cauza acumularii sebumului in exces, prin aplicarea unei solutii alcaline, care va duce la aparitia efectului de topire a sebumului, prin intermediul polaritatii negative. Produsele si solutiile speciale asociate curentului galvanic respecta niste standarde foarte inalte in ceea ce priveste siguranta, dar si protocoalele de specialitate (curenti de intensitati diferite au efecte diferite si actioneaza specific pe anumite grupe de muschi/tesuturi sau in anumite zone ale corpului), obtinandu-se o serie de beneficii, pentru organism, in general, si pentru piele, in particular:

  • Aplicarea curentilor cu polaritate negativa stimuleaza nervii, accelereaza vascularizarea si oxigenarea tesuturilor, care devin mult mai fine, cu un aspect proaspat;
  • Aplicarea unui curent cu polaritate pozitiva inhiba nervii, aportul de sange scade, iar tesuturile se intaresc; curentul pozitiv se foloseste, de regula, in ultimele etape ale tratamentului, pentru a diminua inrosirea pielii si pentru a fixa produsele cosmetice pentru infrumusetare; datorita contractiei nervilor, pe fata va aparea un efect de lifting, uneori de lunga durata;

Exista, in prezent, dispozitive care permit aplicarea acestui tratament acasa, folosindu-se, in prima faza,  un gel care curata pielea si un curent cu polaritate negativa. Aparatul se seteaza, in urmatoarea etapa, sa emita un curent cu polaritate pozitiva, utilizandu-se, de aceasta data, un gel cu proprietati antiaging, dar si cu ingrediente care contribuie la cresterea fermitatii pielii.

Pentru ingrijirea corpului, curentii galvanici ajuta la decongestionarea fluidelor, la circulatia sangelui si la disparitia celulitei.

Contraindicatii in folosirea curentului galvanic

  • Femeile insarcinate sau cele care alapteaza nu trebuie sa apeleze la un astfel de tratament.
  • Nu vor folosi curenti galvanici persoanele care au un  pacemaker (aparat care stimuleaza muschiul inimii, prin impulsuri electrice) sau implanturi metalice, si nici cele cu diferite afectiuni dermatologice (cuperoza sau rozacee).
  • Curentul galvanic nu inlocuieste niciun tratament, fiind doar o alternativa viabila, pentru intinerirea aspectului facial, acesta fiind si motivul pentru care este indicata consultarea medicului specialist pentru personalizarea tratamentului.

Din punctul de vedere al preturilor, o sedinta de tratament galvanic (intre 10 minute si maximum o ora), intr-un cabinet de specialitate, costa intre 150 si 600 lei (roni). Pentru o eficienta maxima, se poate apela la un asemenea tratament saptamanal sau o data la doua saptamani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.