In partea de nord a Insulei Madagascar paleontologii americani au descoperit recent ramasitele fosile ale unei noi specii de dinozauri care a primit denumirea stiintifica de Dahalokely tokana. Aceste fosile care au fost gasite mai exact in provincia Antsiranana din Madagascar dateaza de acum 90 milioane de ani.

Conform cercetatorilor de la Muzeul de Paleontologie Raymond M. Alf ramasitele acestui animal preistoric sunt incomplete si au fost extrase din sedimentele vechi de roci de pe aceasta insula. Materialul descoperit consta dintr-o coasta si cateva vertebre ale coloanei vertebrale care, pentru a fi protejate au fost stabilizate cu o dispersie acrilica speciala si apoi infasurate in ipsos.

In final au fost eliberate si pregatite mecanic in laboratoarele (unde sunt restaurate fosilele) din SUA, conservate in rasina sintetica speciala si eventual reconditionate. Copiile acestor piese descoperite sunt expuse la Muzeul de Paleontologie Raymond iar originalele apartin Universitatii din Antananarivo (din capitala cu acelasi nume a Madagascarului).

Dahalokely tokana
Dahalokely tokana

In urma unui studiu amanuntit facut de paleontologi asupra oaselor descoperite s-a aproximat dimensiunea acestui dinozaur si s-au aflat cateva aspecte legate de modul sau de viata. Se banuieste ca ar fi fost un animal de prada extrem de lacom care avea lungimea corpului de 2,7-4,2 m. Traia in regiunile de coasta si se hranea exclusiv cu carne. Avand in vedere faptul ca nu se asemana din punct de vedere anatomic cu alte tipuri de reptile vechi a fost clasat de catre specialisti ca fiind o noua specie de dinozaur.

Citește și:  Peștele Chelon labrosus din Oceanul Atlantic, Marea Neagră și Mediterană

Perioada in care a trait a fost Cretacicul tarziu, in urma cu aproximativ 90 de milioane de ani, pe teritoriul unde azi se afla Insula Madagascar. Mai mult decat atat, s-a emis ipoteza ca ar fi populat si teritoriul unde azi se afla India, pentru ca in acele vremuri subcontinentul indian ar fi fost conectat cu aceasta insula.

Acest teropod carnivor a fost numit stiintific Dahalokely tokana de catre paleontologii Joseph Sertich si Andrew Farke, in acest an 2013. Numele de ,,Dahalokely” inseamna ,,bandit mic”, provine de la cuvintele ,,dahalo” (bandit, gangster), ,,kely” (mic) si se refera la speciile de dinozauri din familia Abelisauroidea – care erau dinozauri carnivori primitivi, de prada, ce au reprezentat un reper in identificarea si clasarea acestei specii. Numele de ,,tokana” inseamna singuratic si este un cuvant din limba malgasa, sau malaio-polineziana (care este vorbita in Insula Madagascar).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.