Delfinul lui Irrawaddy (Orcaella brevirostris) face parte din ordinul Cetacea si familia Dephinidae. Este raspandit in sud-estul Asiei si nordul Australiei. Unele exemplare din aceasta specie traiesc doar in apele dulci, cutreierand distante de cca. 1500 km, pe fluviile: Irrawaddy din Myanmar si Mekong din Vietnam. Este o specie de coasta si de estuar care apare frecvent in apele maloase si la gurile fluviilor, precum si in delte.

Principalele caracteristici ale acestui delfin de fluviu sunt capul fara cioc, fruntea bombata, buzele sunt ca niste muchii, iar la gat prezinta niste cute care delimiteaza gatul intre corp si cap. In zona capului prezinta o serie de muschi care ii creeaza o gama mare de expresii faciale, dandu-i o infatisare vesela, animata in ochii observatorului uman.

Imediat dupa mijlocul spatelui prezinta o inotatoare dorsala care este destul de mica. Inotatoarele pectorale insa sunt lungi si largi. Culoarea este gri-albastrui stralucitoare, pe partea ventrala este usor mai deschisa, spre alb.

Citește și:  Chitcanul-elefant cu crupa aurie (Rhynchocyon chrysopygus), cea mai mare specie a acestui gen

Poate ajunge la lungimea de 2,1-2,8 m si greutatea de 90-150 kg. Este un inotator excelent, se deplaseaza avand corpul complet scufundat, tinand la suprafata apei doar inotatoarea dorsala. Pot fi vazuti in grupuri de cate 15 exemplare.

Se hraneste cu pesti, caracatite, calamari, creveti pe care le prinde de pe fundul marii, folosindu-se de cele 15-20 perechi de dinti de pe maxilare.

Femela are o gestatie de 14 luni, face un singur pui care la inceput are o lungime de 1 m si o greutate de 12 kg. In anumite regiuni, delfinii lui Irrawaddy sunt omorati pentru carnea lor si considerati daunatori la cherhanalele pe fluvii.

Speranta de viata la delfinul lui Irrawaddy este de aproxiativ 30 de ani. Aceasta specie este pe cale de disparitie, de aceea este sub protectia legii, vanarea ei fiind interzisa.

 Video – Delfinul lui Irrawaddy (Orcaella brevirostris):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.