Delfinul lui Hector (Cephalorhynchus hectori)Delfinul lui Hector (Cephalorhynchus hectori) este unul dintre cei mai mici delfini care exista. Are doar 1,2-1,5 m lungime si greutatea de 57 kg. Dimorfismul sexual la aceasta specie consta in faptul ca femela este doar putin mai mare decat masculul. Traieste in regiunile de coasta din Noua Zeelanda, inotand la adancimi de cel mult 90 m. In timpul verii prefera sa inoate mai aproape de coasta, la distante mai mici de 10 km, iar in lunile de iarna se indeparteaza mai mult de tarm. Uneori migreaza in grup spre alte zone de coasta si revin in vara anului urmator in aceleasi locuri.

Caracteristic acestei specii este inotatoarea dorsala foarte rotunjita si de culoare neagra. Inotatoarele pectorale alungite si coada ingusta sunt de asemenea negre. Corpul este predominant cenusiu, pantecele este alb iar pe partile laterale are cate o un marcaj alb, alungit, care pleaca din zona ventrala. Capul este destul de mic, cu botul fara cioc sau umflatura frontala ca la alte specii de delfini. Gura este prevazuta cu dinti, al caror numar variaza in functie de varsta fiecarui exemplar in parte. Dintii sunt de forma conica, au diametrul de 0,3 cm si sunt lungi de 1,2 cm. Fata este de culoare gri cu doua dungi negre pe partile laterale si varful botului negru. Pieptul si gatul, partea inferiora a capului sunt albe.

Delfinul lui Hector - Cephalorhynchus hectoriDelfinii lui Hector traiesc in grupuri formate din 2-8 exemplare, sunt animale active si sociabile, fac salturi, urmeaza trasee, se intrec intre ei si adora sa se joace prin alge. Au o metoda de a inota lent, cu o miscare ondulatorie prin apa. Comunica intre ei prin sunete de inalta frecventa, care sunt auzite si de oameni. Hrana lor consta din pesti mici, moluste, calamari si crustacee pe care le gasesc pe fundul oceanului. Cei mai mari pradatori ai lor sunt rechinii.

Femela are o perioada de gestatie de 11-12 luni, apoi face doar un singur pui, care la nastere are doar 70-80 cm si cantareste 9 kg. Pana la varsta de 6 luni puii au pe partile laterale dungi de culoare gri-deschisa, iar restul corpului are un colorit gri. Puiul ramane alaturi de mama 1-2 ani, apoi devine independent si se alatura unui grup nou, format din exemplare tinere. Speranta de viata la acesti delfini este de aproximativ 20 de ani.

Delfinul lui Hector face parte din ordinul Cetacea si familia Delphinidae. Este o specie ocrotita prin lege, in pericol de disparitie din cauza poluarii si a faptului ca de multe ori cade prada in plasele de pescuit.

Video – Delfinul lui Hector (Cephalorhynchus hectori):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here