Oamenii au observat deja că animalele au o capacitate ,,intelectuală˝ care a fost mult timp subestimată. Nu de puține ori animalele au impresionat prin modul lor de a înțelege anumite lucruri, de a reacționa și de a se manifesta prin limbajul lor ce pare complex la prima vedere dar în același timp foarte clar în exprimarea stărilor prin care trec aceste viețuitoare.

De-a lungul anilor cercetătorii au descoperit faptul că diferite specii de animale pot repeta fraze pe care le folosesc oamenii, pot rezolva sarcini logice, dar cel mai impresionant este că pot să-și exprime emoțiile într-un mod sincer și clar.

calamari
calamari

Calamarii de exemplu fac parte din astfel de animale inteligente. Calamarii au fost clasați pe locul 25 în acest top și reprezintă cele mai inteligente nevertebrate din lume. Cercetătorii au ajuns la concluzia că astfel de moluște au sistemul senzorial și nervos foarte dezvoltat, iar creierul este foarte complex.

Mai mult decât atât, au descoperit anumite caracteristici ale creierului lor care se aseamănă cu cele ale creierului uman, dar și diferențe principale evidente între acestea foarte clare. Zoologii și fizicienii au studiat sistemul nervos al calamarilor și au ajuns la concluzia că pot deprinde anumite abilități pentru a se proteja sau a se manifesta, ei fiind curioși dar și prudenți față de tot ce se întâmplă în mediul lor.

Paianjenul Portia Labiata
Paianjenul Portia Labiata

Paianjenul Portia Labiata este pe locul 24 în acest top, el fiind considerat o creatură inteligentă, deoarece în urma unor teste de laborator realizate de cercetători s-a descoperit că are capacitatea de a învăța numite lucruri și abilitatea uimitoare de a elabora strategii fiind ghidat de un instinct nativ foarte bun dar și de abilități cognitive puternice. Pentru a prinde prada are tendința de a sta nemișcat ore în șir, pentru a observa foarte bine mișcarea acesteia, apoi o atacă la momentul oportun și o prinde de fiecare dată fără a da greș.

furnici
furnici

Furnicile sunt pe locul 23 în acest top. Comportamentul lor arată că au capacitatea de a avea grijă să-și planifice supravietuirea lor – în sensul de a-și aduna alimente și a le depozita – dincolo de satisfacerea nevoilor lor imediat. Unele specii adună frunze, le duc în colonii, iar pe acestea cresc ciuperci pe care apoi le mănâncă. Acest mod de cultivare impune din partea lor necesitatea de a planifica și de a anticipa, deci sunt viețuitoare inteligente.

Ele trebuie să asigure un loc în colonie unde să depoziteze frunzele, apoi acestea trebuie să fie însămânțate, iar deșeurile trebuie eliminate. Mai mult decât atât, furnicile au grijă ca frunzele să nu fie contaminate, pentru ca hrana ce va fi consumată mai târziu să fie de calitate. Deși pare simplu, acest proces necesită inteligență din partea lor, capacitatea de a anticipa și gândi în viitor.

babuin
babuin

Babuinii ocupă locul 22 în topul celor mai inteligente animale de pe glob. Babuinii au capacitatea de a recunoaște un cuvânt sau un grup de litere. Această abilitate de recunoaștere vizuală care a fost descoperită de cercetători la aceste primate reprezintă un pas important spre posibilitatea acestora de a exprima sau ,,citi˝anumite cuvinte. Babuinii sunt considerate mamifere inteligente, care au capacitatea de a gândi critic, de a reacționa imediat la situații stresante și dificile, dacă sunt în postura de a se confrunta cu acestea.

Eumetopias jubatus
Eumetopias jubatus

Leii de mare sunt creaturi inteligente, deseori sunt protagoniștii în spectacolele gradinilor zoologice sau în parcuri marine. Au abilitatea de a învăța diferite trucuri și de a gândi logic. Posedă un intelect remarcabil (o spun și dresorii de lei de mare), deseori impresionează prin creativitate, prin modul lor de a-și determina crescătorul să-i laude și să-i recompenseze cu pește (hrana lor preferată) pentru orice mișcare de antrenament realizată în apă. Aceste viețuitoare ocupă locul 21 în topul acestui articol.

Urangutan
Urangutan

Pe locul 20 în top se află urangutanii. Aceste mamifere sunt destul de inteligente pentru a impresiona și imita omul, pentru a învăta anumite deprinderi ale acestuia și a se adapta cât mai bine la mediul înconjurător.

Columbina picui
Columbina picui

Porumbeii sunt păsări inteligente care au capacitatea de a-și aminti foarte bine de oameni și locuri în care au trăit și de a se întoarce acolo de fiecare dată în timpul vieții lor. Mai mult decât atât, porumbeii pot recunoaște expresiile faciale ale oamenilor, ei își dau seama dacă anumite persoane le aruncă mâncarea și au intenții rele sau dacă sunt prietenoși, iar de ei se pot apropia fără teamă.

Porumbeii au o memorie foarte bună, dacă îi sperii vor ține minte și nu vor mai reveni în acel loc niciodată, sau dacă totuși se vor apropia, vor sta foarte atenți la tot ce se întâmplă în jur. Porumbeii sunt pe locul 19 în topul celor mai inteligente animale din lume.

corb
corb

Corbii ocupă locul 18 în acest top, ei fiind păsări ce au capacitatea de a se adapta la situații dificile. Inteligența lor se vede în comportamentul lor, în modul de a colecta obiecte, de a-și căuta hrana, de a folosi anumite lucruri spre a descoperi ceva anume, de a învăța și imita comportamentul altor păsări, de a rezolva anumite probleme logice elementare (făcute special pentru a ajunge în final la hrană).

Pseudois nayaur
Pseudois nayaur

Oile sunt pe locul 17 în top. Au un nivel de inteligență ce le face capabile să distingă starea oamenilor, dacă sunt fericiți sau triști și de a acționa în consecință. Deseori ele nu își exprimă aceste răspunsuri la atitudinea tristă sau zâmbitoare a ciobanului, deoarece acesta are un comportament destul de dur față de ele. Oile se recunosc între ele chiar și după o lungă perioadă de separare. Mieii sunt jucăuți, aleargă, fac tumbe și salturi, au capacitatea de a antrena și alte animale să se joace cu ei.

raton
raton

Ratonii sunt în categoria celor mai inteligente animale din lume, pe locul 17 în top. Au capacitatea de a se adapta bine la orice mediu, sunt simpatici ca animale de companie, ajung să-și caute hrana și pe lângă așezările umane (în lazile de gunoi) dacă este nevoie, sunt creativi, pot utiliza anumite obiecte pentru a ieși din anumite situații dificile, pot învăța anumite acțiuni și reproduce prin dresaj.

Citește și:  Vidua Paradisaea - Păsări-țesător ce este crescută și în captivitate
cal
cal

Caii sunt animale inteligente și sensibile, învață rapid comenzile omului și răspund la acestea chiar și în situații stresante. Caii pot fi credincioși, sobri, blânzi, uneori încăpățânați, suspicioși, apatici, curajoși, sinceri, anxioși, jucăuși și afectuoși. Cei care iubesc caii cu siguranță apreciază trăsăturile și inteligența acestor animale, dar și modul lor de comportament, memoria, afecțiunea și capacitatea lor de a avea un raționament complex față de cineva. Caii ocupă locul 15 în acest top.

Maimuțele Rhesus
Maimuțele Rhesus

Maimuțele Rhesus sunt pe locul 13 în topul celor mai inteligente animale din lume. Au capacitatea de a învăța ușor anumite trucuri, de a le imita și de a schimba ceva prin propriile decizii. Dacă se uită într-o oglindă se recunosc, știu că este vorba despre ele. Sunt draguțe și amuzante, au trăsături foarte apropiate de cele ale omului.

soim
soim

Șoimul este pe locul 12 în top, este o pasăre inteligentă care își recunoaște teritoriul, se întoarce exact în același loc, are memorie excelenă, capacitatea de a executa anumite comenzi pe care le-a învățat, de a transmite mesaje precum fac porumbeii călători sau voiajori.

șobolanii
șobolanii

Pe locul 11 în top se află șobolanii. Aceste animale își folosesc mustățile cum oamenii își utilizează mâinile sau vârfurile degetelor, adică în scopul de a descoperi și simți lucrurile din mediul înconjurător. Dacă sunt în situația de a depăși niște obstacole pentru a ajunge la hrană, se folosesc de mustăți prin care își acutizează simțul tactil și au capacitatea de a recunoaște riscul de pericol și de a acționa prudent pentru a ajunge în cele din urmă la sursa alimentară fără a parcurge vreun traseu care nu este în condiții de siguranță.

bufnite
bufnite

Bufnițele sunt păsări aproape la fel de inteligente ca și papagalii. Sunt clasate pe locul 11 în acest top.

pisici
pisici

Pe locul 10 în topul celor mai inteligente animale din lume se află pisicile. Aceste animale sunt ușor de dresat, au capacitatea de a înțelege rapid orice, deși uneori ne duc la disperare prin viclenie și ingeniozitatea de a se face că nu pricep, nu aud și nu vor să facă ceva. Abilitățile lor foarte bune de învățare se datorează faptului că sunt carnivore și astfel au trebuit să se adapteze perfect la schimbările ce le pot întâlni în activitatea instinctuală de a vâna.

veverita
veverita

Pe locul 9 în top se află veverițele care au o inteligență nativă dezvoltată de nevoia de a căuta hrana. Au memorie bună, pot învăța să depășească anumite obstacole spre a ajunge la hrană, sunt jucăușe, au multă energie, sunt foarte curioase, rapide și fricoase.

elefant
elefant

Elefanții sunt pe locul 8 în topul celor mai inteligente animale de pe glob. Creierul lor are în medie 5,8 kg, acest lucru se datorează și faptului că sunt animale foarte mari. Elefanții sunt animale inteligente, au memorie foarte bună, sunt sensibili la muzică, pot distinge sunetele unui anumit instrument, empatizează foarte bine cu omul (crescătorul lor), pot plânge din cauza unei stări emoționale proaste create.

Octopus vulgaris
Octopus vulgaris

Caracatița este pe locul 7 în acest top. Are capacitatea de a elabora strategii pentru a vâna sau a scăpa de pericol. Datorită memoriei bune își amintește de persoana care o hrănește. Are posibilitatea de a-și modifica culoarea în funcție de situație, de a ataca rapid sau de a se ascunde imediat de prădători în caz de pericol.

caine
caine

Pe locul 6 se află câinii. Aceste animale au întrecut cimpanzeii în testele de abilități cognitive. Sunt capabili să înțeleagă 250 de cuvinte și gesturi, de a citi semnale și comenzi din partea oamenilor și de a le executa, sunt afectuoși, au o inteligență emoțională foarte bine dezvoltată. Mai mult decât atât, câinii sunt animale sincere, nu pot să mintă niciodată.

Balaenoptera Musculus
Balaenoptera Musculus

Balenele sunt pe locul 5 în topul celor mai inteligente animale din lume. Aceste cetacee trăiesc în grupuri, cooperează bine între ele, comunică prin sunete, se folosesc de ecolocație pentru a se ajuta în depistarea prăzii. Balenele sunt mult mai inteligente decât oamenii din punct de vedere a faptului că au capacitatea de a trăi în armonie cu mediul natural.

papagal
papagal

Papagalii se află pe locul 4 în acest top. Au capacitatea de a învâța cuvinte și de a le reproduce, de a rezolva anumite probleme dificile, de a se adapta în captivitate, de a-și schimba comportamentul prin învățare sau de a și-l îmbunătăți. Au o memorie bună și un grad ridicat de interacțiune socială, de a empatiza și de a reacționa imediat în condiții de stres.

delfin
delfin

Delfinii se află pe locul 3 în top și sunt animale inteligente, au creierul destul de mare, alcătuit din două emisfere și o complexitate ce se apropie de cea a oamenilor. Au capacitatea de a se recunoaște atunci când se văd în oglindă. Sunt ușor de dresat și au abilități de comunicare avansate.

delfin
delfin

Porcul este pe locul 2 în topul celor mai inteligente animale din lume. Are capacitatea de a învăța limbajul uman destul de rapid astfel încît poate răspunde repede la numele său, distinge ușor ființele umane, are anumite abilități ca ale unui copil de 3 ani, are memorie bună și este capabil să-și exprime emoțiile – fericirea, teama, tristețea, furia, durerea, satisfacția, anxietatea.

Poate fi hipersensibil sau poate avea un caracter puternic și independent, poate intra ușor într-o stare de depresie sau tristețe sau se poate bucura de hrana sa preferată zile în șir. Ca animal de companie este foarte simpatic, se bucură când este mângâiat pe spate, închide ochii și este fericit de atenția acordata.

cimpanzeu
cimpanzeu

Cimpanzeii sunt considerați cele mai inteligente animale din lume. La aceste mamifere, inteligența este un factor ereditar, moștenit din familie. Oamenii de știință spun că aceste animale au o inteligență reală și nu una dobândită doar prin acumulare de cunoștințe și instruire.

Video – Top 25 cele mai inteligente animale de pe Pământ:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.