Libelulele fac parte din grupul insectelor cu aripi mari. Există două tipuri principale de libelule: Zygoptera (care au aripile egale) și Anisoptera (care au aripile inegale). Aceste insecte sunt cunoscute ca fiind foarte frumoase datorită aripilor mari dar se remarcă și prin capacitatea și puterea de a zbura timp îndelungat. Au musculatura de zbor foarte bine dezvoltată ceea ce face să fie considerate niște insecte mai evoluate din acest punct de vedere.

Specii de libelule din toată lumea:

Sympecma fusca
Sympecma fusca

Libelula verde are denumirea științifică Sympecma fusca și este cunoscută și cu numele de libelula albastră-aurie. Apare în zona Mării Mediterane și în Europa Centrală. Are lungimea aripilor de 2-2,2 cm și abdomenul lung de 2,7-2,9 cm.

Lestes barbarus
Lestes barbarus

Specia Lestes barbarus apare în zonele cu iazuri mlăștinoase, cu papură și multă vegetație din Europa Centrală și de Sud. Are anvergura aripilor de 4,5-5 cm.

Chalcolestes viridis
Chalcolestes viridis

Specia Chalcolestes viridis apare în regiunile cu salcii, arini și plopi din Europa și poate avea lungimea corpului de 4-5 cm și anvergura aripilor de 5-6 cm.

Ischnura elegans
Ischnura elegans

Specia Ischnura elegans este răspândită în toată Europa și are lungimea corpului de 3 cm iar anvergura aripilor de 3,5-4 cm.

Ischnura pumilio
Ischnura pumilio

Specia Ischnura pumilio apare în Europa Centrală și are lungimea corpului de 3 cm și anvergura aripilor de 3,5 cm.

Citește și:  Ceratopogonide, musculițe mici care se hrănesc cu sânge
Enallagma cyathigerum
Enallagma cyathigerum

Libelula Enallagma cyathigerum din Europa Centrală are lungimea corpului de 2,9-3,6 cm și anvergura aripilor de 4-4,5 cm.

Coenagrion puella
Coenagrion puella

Specia Coenagrion puella apare peste tot în Europa și sudul Scandinaviei.

Coenagrion mercuriale

Specia Coenagrion mercuriale din Europa este în pericol de dispariție.

Erythromma lindenii
Erythromma lindenii

Libelula Erythromma lindenii este una din cele mai comune specii de acest gen din Europa și are anvergura aripilor de 3,5-4 cm.

Pyrrhosoma nymphula

Specia Pyrrhosoma nymphula apare în Europa Centrală, are lungimea corpului de 3,5-4,5 cm și anvergura aripilor de 5-7 cm.

Boyeria irene

Specia Boyeria irene este foarte mare, are anvergura aripilor de 8,5-9,5 cm. Arealul ei este reprezentat de regiunile din vestul Mediteranei.

Gomphus vulgatissimus
Gomphus vulgatissimus

Specia Gomphus vulgatissimus apare în Peninsula Iberică și are lungimea corpului de 5 cm, iar anvergura aripilor de 6-7 cm.

Gomphus graslinii
Gomphus graslinii

Specia Gomphus graslinii trăiește în regiuni cu iazuri și râuri din Spania, Portugalia și Franța.

Calopteryx virgo
Calopteryx virgo

Specia Calopteryx virgo apare în toată Europa, lipsește în Islanda, Insulele Baleare și Peninsula Iberică. Preferă regiunile cu ape lent curgătoare și pâraie. Are aripile de un albastru-intens.

Libellula quadrimaculata
Libellula quadrimaculata

Libellula quadrimaculata din America de Nord apare și în Europa și Asia. Preferă regiunile cu iazuri și ape lent curgătoare.

Epiophlebia superstes
Epiophlebia superstes

Specia Epiophlebia superstes este răspândită în Japonia și a apărut prima dată în perioada Jurasică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.