Calamarii din genul Loligo sunt cefalopode care trăiesc în apele de adâncime mica, în largul coastei Americii, Africii și Australiei. Fac parte din subordinul Myopsina, familia Loliginidae, ordinul Teuthida, clasa Cephalopoda. Au ochii acoperiți de o membrană transparentă. Sunt carnivori se hrănesc în special cu pește, crustacee, homari dar și cefalopode. Unele specii de calamari au capacitatea de a-și schimba culoarea corpului.

Adaptabilitatea lor la diferite medii și abilitățile de camuflaj le conferă un avantaj semnificativ în ecosistemele marine.

Loligo vulgaris
Loligo vulgaris

Loligo vulgaris

Una din cele mai cunoscute specii de calamari din acest gen este Loligo vulgaris. Specia este numită și calamarul-comun. Are tentaculele lungi de 50 cm, corpul lung de 20 cm și greutatea de 1,5 kg. Femela este mai mica decât masculul.

Calamarul Loligo vulgaris apare la adâncimi de 100-500 m în Marea Mediterană, Marea Nordului, Marea Adriatică, în apele de coastă ale Atlanticului, ale Africii de Vest.

Are coloritul corpului deschis, cu numeroase puncte roșiatice și maronii. Hrana sa constă din cefalopode, pești, crustacee. In Italia acest calamar este numit ,,calamaio” care înseamnă ,,călimară”.

Loligo forbesii
Loligo forbesii

Loligo forbesii

O altă specie bine cunoscută, comestibilă, este Loligo forbesii din Marea Mediterană și estul Oceanului Atlantic. Înoată la adâncimi de cel mult 50 m, se hrănește cu pești, cefalopode, crustacee. Are durata de viață de aproximativ 3 ani.

Această specie este pescuită frecvent de localnici, deoarece este de mare importanță comercială. Poate avea lungimea corpului (cu tot cu tentacule) și mai mare de 70 cm.

Loligo reynaudii
Loligo reynaudii sursa: inaturalist.org/taxa/201537-Loligo-reynaudii

Loligo reynaudii

Care trăiește în apele de coastă ale Africii de Sud. Are lungimea totală a corpului de 20-30 cm cu tot cu tentacule și înoată la adâncimi de maxim 200 m. Ochii sunt acoperiți de o membrană transparentă care se unește cu pielea capului.

Loligo plei, Foto: animalpictures123.org
Loligo plei, Foto: animalpictures123.org

Alte specii de calamari din genul Loligo sunt: Loligo africana, Loligo subulata, Loligo gahi, Loligo bleekeri, Loligo ocula, Loligo media, Loligo vietnamensis, Loligo pickfordi, Loligo pealeii, Loligo plei, Loligo roperi, Loligo opalescens.

Reproducerea și ciclul de viață al calamariilor Loligo

Calamarii din genul Loligo au un ciclu de viață relativ scurt, care durează între unu și doi ani. Reproducerea are loc prin depunerea unor capsule cu ouă în zone nisipoase sau pe fundul marin, unde acestea sunt protejate până la eclozare.

Masculii folosesc un braț specializat, hectocotil, pentru a transfera sperma către femelă. După eclozare, puii trec printr-un stadiu larvar înainte de a ajunge la maturitate. Strategia lor reproductivă asigură supraviețuirea speciei în ciuda numeroșilor prădători naturali.

Rolul calamariilor Loligo în ecosistem

Calamarii Loligo joacă un rol esențial în ecosistemele marine, fiind o verigă importantă în lanțul trofic. Ei sunt prădători eficienți care reglează populațiile de pești și crustacee, dar în același timp sunt și o sursă vitală de hrană pentru numeroși prădători marini, inclusiv rechini, foci și păsări de mare. Adaptabilitatea lor la diferite medii marine le permite să prospere în diverse condiții ecologice.

Video – Calamari din genul Loligo, specia Loligo vulgaris:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.