Au existat multe teorii legate de formarea universului. Pentru o lunga perioada de timp, au fost propuse mai multe teorii, si anume: teoria Stead State, teoria Big Bang-ului, teoria Universului Oscilant si teoria Expansiunii Universului. In prezent, majoritatea oamenilor de stiinta cred ca exista suficiente dovezi (de observare) care sa duca la concluzia ca Big Bang-ul s-a intamplat cu adevarat, insa acest lucru nu explica modul in care s-ar fi petrecut debutul universului si nici cum s-a format materia. Orice om de stiinta care propune o teorie alternativa este considerat a fi neinformat, in cel mai bun caz, si nebun, in cel mai rau caz. Problema este ca o asemenea abordare dogmatica poate limita foarte mult libertatea de exprimare a gandurilor si descoperirilor.
Big Bang-ul si expansiunea universului
Stim cu certitudine ca, atunci cand stelele devin foarte masive, ele pot exploda in cadrul unor nove sau supernove. Oamenii de stiinta chiar au observat aceste explozii gigantice si ele chiar au loc in mod destul de regulat. Stim ca universul se extinde si mai stim ca rata expansiunii este in continua crestere. Mai stim deasemenea ca distributia caldurii in univers este destul de uniforma. Aceasta descoperire ar fi de asteptat daca, in timpul unui “big bang”, a avut loc o expansiune foarte rapida. Expansiunea initiala rapida a universului este descrisa ca avand, posibil, o viteza mai mare decat cea a luminii, care a fost limita teoretica propusa de Einstein.
Teoria Big Bang-ului ar trebui sa fie considerata o teorie relativ buna, insa adevarul este ca stim atat de putine lucruri despre spatiu si timp, incat nu ar trebui sa tragem concluzii asa de usor. Expansiunea rapida determina racire, iar expansiunea la o viteza apropiata sau mai mare decat viteza luminii ar trebui sa produca racire extrema. Daca universul s-a extins atat de brusc, la o viteza mai mare decat cea a luminii (este numita “teoria inflatiei”), atunci ar trebui sa luam in considerare care a fost factorul care a incetinit-o si care este cauza accelerarii sale de-acum. Teoria curenta legata de motivul accelerarii ratei de expansiune a universului este ca o anumita forma de “energie intunecata” impinge universul din interior, insa aceasta energie nu a fost inca verificata.
Materia si rolul sau in formarea universului
Daca universul a fost la un moment dat mult mai mic, atunci trebuie sa luam in considerare si faptul ca toata materia din prezent nu se afla in acelasi punct in spatiu si timp, decat daca se intampla ceva foarte special. In multe puncte din trecut trebuie sa fi existat suficienta materie in spatiu pentru a crea un eveniment asemanator cu o nova, cu mult inainte ca toata materia sa se afle in acelasi punct. Gravitatia nu poate explica motivul pentru care un eveniment asemanator cu o nova nu s-a petrecut mai devreme in timpul formarii universului. De exemplu, la un moment dat, atunci cand universul avea doar 7 miliarde de ani, trebuie sa fi existat deja suficienta materie in centru care se creeze un eveniment asemanator cu o nova. De fapt, o serie de big bang-uri ar explica distributia uniforma a caldurii intr-un univers vast aflat in formare. Acest tip de “big bang-uri” multiple nu ar necesita o viteza de expansiune mai mare decat viteza luminii si ar putea fi privit ca un Big Bang oscilant.
Stiinta nu poate pur si simplu sa respinga existenta materiei, considerand-o a fi neimportanta. Ar fi ca si cum am spune ca tot ce invatam despre stiinta este important, cu exceptia celui mai de baza concept, sau ca pur si simplu nu putem invata despre conceptele de baza. Acesta este motivul pentru care se construiesc noi super-acceleratoare de particule, pentru ca oamenii de stiinta sa examineze asemenea concepte. Teoria inflatiei este posibil gresita, la fel ca si conceptul energiei intunecate. Insa, teoria Big Bang-ului este posibila, dar nu este corecta in totalitate. Ar fi posibil ca toate teoriile anterioare sa joace un rol in dezvoltarea universului.
Este foarte important sa putem face observatii dincolo de limitarile distante din prezent. Trebuie sa vedem daca exista ceva vizibil dincolo de 15 miliarde de ani lumina distanta de Pamant. Daca exista o cantitate semnificativa de materie (intunecata sau normala) dincolo de universul observabil in prezent, atunci punctul nostru de vedere s-ar putea schimba radical. Mai avem multe de invatat si trebuie sa avem o minte deschisa. Numai in acest fel vom putea cauta si ajunge la adevar, in ceea ce priveste universul.
Buna ziua,
Am o nelamurire.Daca universul se extinde ar trebui sa avem un punct de referinta.Care ar fi acesta ?