Specii de dinozauri descoperiti in Portugalia (Europa):

Taveirosaurus
Taveirosaurus

Taveirosaurus – Ramasitele fosile ale acestui dinozaur au fost descoperite in anul 1968, in apropiere de satul Taveiro din Portugalia, de catre cercetatorul Miguel Telles Antunes. Specia a trait in perioada Cretacicului superior si a fost numita Taveirosaurus costai in anul 1991 de alti doi paleontologi T. Antunes si D. Sigogneau-Russell.

Dacentrurus
Dacentrurus

Dacentrurus – A fost un dinozaur erbivor care a trait in perioada Jurasicului superior, cu 163-150 milioane de ani in urma. Specia Dacentrurus armatus a fost descrisa in anul 1902, de palentologul Lucas pe baza ramasitelor sale fosile descoperite in apropierea orasului Lorinha din Portugalia.

Euronychodon – Acest dinozaur teropod se hranea cu carne si a trait in perioada Cretacicului superior. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Portugalia, in anul 1991 si descrise de paleontologii Telles Antunes si Sigogneau Russell ca apartinand speciei Euronychodon portucalensis.

Dracopelta – A fost un dinozaur consumator de plante din perioada Jurasicului, de acum 156-150 milioane de ani. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Portugalia in anul 1980, iar specia a fost descrisa si numita stiintific de paleontologul Galton in acelasi an.

Pelorosaurus – A fost un dinozaur erbivor din perioada Cretacicului inferior, de acum 138-97 milioane de ani. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Fervenca in Portugalia si descrise de paleontologul Gideon Mantell in anul 1850. Specia a fost numita Pelorosaurus conybearei.

Trimucrodon, Foto: artoflegendindia.com
Trimucrodon, Foto: artoflegendindia.com

Trimucrodon – A fost un dinozaur erbivor din perioada Jurasicului superior, de acum 150 milioane de ani. Specia Trimucrodon cuneatus a fost descoperita in Portugalia, in provincia Estremadura, in anul 1973, de paleontologul Thulborn.

Brachiosaurus – A fost un dinozaur erbivor de 30-80 tone care a trait in perioada Jurasicului, in era Mezozoica, cu 156-145 milioane de ani in urma. Specia Brachiosaurus alataiensis a fost descoperita in Portugalia si descrisa de paleontologii Lapparent si Zbyszewski in anul 1957.

Draconyx – Acest dinozaur care se hranea cu plante si a trait cu 155 milioane de ani in urma, in perioada Jurasicului. Fosilele sale au fost descoperite in Portugalia, in anul 2001 si au fost descrise de paleontologii Mateus si Antunes.

Erectopus – Acest dinozaur carnivor a trait cu 113-97,5 milioane de ani in urma, in perioada Cretacicului inferior. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Portugalia si descrise in anul 1922 de paleontologul von Huene. Specia a fost numita Erectopus sauvagei.

Lusitanosaurus
Lusitanosaurus

Lusitanosaurus – A fost un dinozaur erbivor care a trait in urma cu 190 milioane de ani, in era Mezozoica, in Jurasicul inferior. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Portugalia, in anul 1957 si descrise de paleontologii Lapparent si Zbyszewski ca apartinand speciei Lusitanosaurus liasicus.

Hypsilophodon – A fost un dinozaur erbivor din perioada Cretacicului inferior, de acum 125-115 milioane de ani in urma. Aceasta specie a fost descoperita in Portugalia de paleontologul Thomas Huxley in anul 1869 si descrisa Hypsilophodon foxii.

Lisboasaurus – A fost un dinozaur descoperit in Portugalia in orasul Leiria, in anul 1960, descris de paleontologii Milner si Evans multi ani mai tarziu sub numele de Lisboasaurus estesi. Acest animal preistoric a trait din perioada Jurasicului superior pana in cea a Cretacicului inferior.

Phyllodon – A fost un dinozaur ornitopod care a trait cu 150 milioane de ani in urma, in perioada Jurasicului superior. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Portugalia in anul 1973, iar specia a fost numita Phyllodon henkeli de paleontologul Thulborn in acelasi an.

Ouăle de dinozaur descoperite în Portugalia

În plus față de fosilele scheletice, Portugalia este renumită pentru descoperirile de cuiburi și ouă de dinozauri. Unele dintre cele mai bine conservate ouă provin din Lourinhã, iar analizele lor au oferit indicii despre comportamentul de reproducere al dinozaurilor. Ouăle fosilizate, asociate cu specii precum Lourinhanosaurus, sunt dovada unor habitate stabile, ideale pentru reproducerea acestor giganți preistorici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.