In provincia Sichuan din China o echipa alcatuita din cativa cercetatori paleontologi au studiat albia unui rau uscat, pietrificat si au descoperit un numar mare de zgaraieturi care se pare ca au fost facute de ghearele unor dinozauri care au trait cu milioane de ani in urma. Cercetatorii au studiat locul si au luat in considerare si faptul ca in zona respectiva cu 100 milioane de ani in urma au trait animale preistorice.

Urmele din perioada Cretacicului descoperite in partea de jos a raului au demonstrat ca au fost realizate de dinozauri patrupezi, dar si de specii care erau bipede, se deplasau pe doua picioare, mai exact pe cele posterioare, cele anterioare fiind foarte mici spre a putea sustine greutatea corpului.

Se banuieste ca zgaraieturile ar fi fost facute de dinozaurii sauropozi si theropozi care au existat pe meleagurile preistorice unde azi se afla provincia Sichuan din China si ar fi fost facute in momentul in care animalele inotau spre a trece de-a lungul raului, fara sa atinga partea de jos a acestuia decat cu varfurile degetelor de la picioare. Marcajele indica si modul de inot al dinozaurilor, se pare ca acesta era realizat coordonat, in stil mezozoic, oarecum asemanator unui caine din zilele noastre.

dinozauri care inoata
dinozauri care inoata

Conform paleontologilor, cu 100 milioane de ani in urma, in peisajul preistoric al Chinei ar fi trait dinozauri cu patru picioare, cu gatul foarte lung, corpul imens de tipul sauropodelor ierbivore, dar si dinozauri carnivori, bipezi, de prada, din grupul theropodelor. Cat despre existenta raului exista urme de fisuri in sedimentele pietrificate, care au fost studiate cu atentie si au aratat ca in anumite perioade raul curgea, dar existau si luni in care seca din cauza secetei.

Citește și:  Dinozaurul Falcarius avea corpul acoperit cu pene

Unele urme foarte mari extinse pe un interval de 15 m au aratat si distanta pe care o puteau depasi acesti uriasi dinozauri, ei pluteau in apa, atingand in mod alternativ intr-o parte albia cu ghearele de la piciorul stang si apoi in acelasi fel dar in partea cealalta cu ghearele de la piciorul drept. Distanta pe care au inotat aceste animale preistorice se pare ca a fost foarte mare, ceea ce i-a facut pe cercetatori sa concluzioneze faptul ca dinozaurii din grupul theropodelor erau inotatori foarte buni la fel ca unele animale de prada din zilele noastre.

Cercetatorii banuiesc ca unul dintre acesti excelenti inotatori ar fi putut fi si fiorosul Tyrannosaurus care a trait cu milione de ani in urma pe meleagurile cretacice timpurii unde azi se gaseste China. Daca ar fi adevarat acest lucru, inseamna ca nu mai este valabila ideea ca un astfel de dinozaur carnivor ar fi stat departe de apa si prada refugiata in rauri ar fi scapat in acest fel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.